Foute context

Beelden tonen brand in Montreal eind januari

22.02.2023, 10:31 (CET)

De treinontsporing in Ohio blijft voor beroering online zorgen, niet in het minst door de spectaculaire beelden. Niet elk spectaculair beeld is echter van de ramp in Ohio.

Een felle brand, met een dikke zwarte rookpluim verlicht de nacht in een besneeuwde stad. Dit zouden beelden uit Ohio zijn, waar recent een treinramp gebeurde. De media zou nalaten hierover te berichten. Maar het blijkt dat beelden van de ramp die online de ronde doen niet altijd te vertrouwen zijn. 

Beoordeling

De video toont een brand in Montreal op 23 januari 2023, niet de treinramp in East Palestine, Ohio. Over deze ramp werd uitvoerig bericht in de media. 

Feiten

In de video is op 00:04 de naam van het tankstation in de voorgrond te lezen. Het gaat om Ultramar, een Canadese uitbater van tankstations. Ultramar opereert niet in Ohio, dus de video kan niet daar zijn opgenomen. Waar dan wel? 

In de video is een gebruikersnaam van een TikTok-account te zien: user8744780739325. Dit account lijkt echter niet meer te bestaan. Een Google-zoektocht naar deze naam levert echter wel een video op, van een lokale Facebookpagina uit Montreal, gepubliceerd op 24 januari 2023. Hierin wordt deze TikTok-account als bron genoemd.

De video is een montage van verschillende online gevonden video's van een brand in Montreal op 23 januari 2023, in de wijk Saint-Laurent. De video die nu gedeeld wordt als de ramp in Ohio, zit als tweede in de montage. De beelden zijn gemaakt vanop deze brug. De witte railing, het tankstation, de twee witte garagepoorten rechts achter het tankstation en de brede weg links zijn allemaal te herkennen op Google Street View.

De andere video's in de montage zijn onder ander van hier, hier en hier gefilmd. De brand was dus wel degelijk in Montreal, en dat 11 dagen voor de treinontsporing in Ohio. De video doet namelijk ook de ronde (hier, hier en hier) met weliswaar de juiste locatie, maar de suggestie dat deze brand in een rijtje catastrofes na de ramp in Ohio zou passen. 

East Palestine en de media

Op 3 februari 2023 ontspoorden vijftig treinwagons in het stadje East Palestine in Ohio. Hierbij kwamen behoorlijk wat giftige chemicaliën die de trein vervoerde, vrij. Dat leidde onder andere tot een evacuatie van de omwonenden. 

Dat hier in de media geen aandacht voor zou zijn, is onwaar, en werd al door dpa ontkracht. Alle grote Amerikaanse media, zoals The New York Times, NBC en Fox News besteedde aandacht aan de ramp. Ook in België en Nederland was er ruimte in de berichtgevind voor de treinramp in Ohio.

(Stand van zaken: 21.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Ultramar (gearchiveerd)

Tankstations Ultramar dicht bij Ohio (gearchiveerd)

Verdwenen TikTok-account (gearchiveerd)

Facebookreel Montreal Only (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel CTV News (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps I, IIIII, IV en V (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Twitter-, Facebook- en Telegrampost (gearchiveerd hier, hier en hier)

Artikels AP, The New York Times, NBC, Fox News, NOS en HLN (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier en hier)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.