Eén journalist kort opgepakt

Media mogen over treinontsporing Ohio berichten en doen dat

16.02.2023, 15:39 (CET)

Een treinontsporing in het Amerikaanse Ohio baart zorgen, vanwege chemicaliën aan boord. Journalisten die er verslag van doen zouden gearresteerd worden, maar dat blijkt toch anders te zitten.

Niet alleen het dorp East Palestine, in de Amerikaanse staat Ohio, is in rep en roer na een ontspoorde trein. Ook in België en Nederland zorgt het incident op sociale media voor rumoer. Er zou "geen berichtgeving" over zijn. Sterker: meerdere journalisten die over deze chemische ramp probeerden te berichten, zouden volgens de berichten gearresteerd zijn. Die berichten nemen een loopje met de waarheid, maar wat is er dan wel aan de hand in Ohio?

Beoordeling

Er werd één journalist gearresteerd tijdens een persconferentie in Ohio. Volgens de politie was hij 'te luidruchtig'. Hij werd dezelfde dag vrijgelaten. De treinontsporing kreeg uitgebreide media-aandacht in de Verenigde Staten, maar ook in de Benelux. Ook de arrestatie van de journalist werd uitgebreid als nieuws gemeld.

Feiten

Op 3 februari 2023 ontspoorden vijftig wagons van een goederentrein in het dorpje East Palestine, in de Amerikaanse staat Ohio. Aan boord waren verschillende gevaarlijke chemicaliën, wat directe aanleiding was voor zorgen over de gezondheid van de bewoners in de omgeving. Niemand raakte gewond, maar er werden wel duizenden dode vissen gevonden in de omliggende wateren.

Een deel van de omgeving werd geëvacueerd. Een paar dagen later werd dit evacuatiegebied verder uitgebreid. Bij de ontsporing waren ook wagons met vinylchloride betrokken. Om te voorkomen dat dit zou exploderen, werd er een 'gecontroleerde verbranding' uitgevoerd. Zo kon goed worden gemonitord hoeveel chemicaliën in de lucht en in het water in de omgeving terecht kwam.


Gearresteerde journalist

In verschillende Nederlandstalige berichten wordt gesproken over journalisten – meervoud – die werden gearresteerd omdat ze 'de waarheid wilden vertellen' over wat er in Ohio gebeurt. Dat laatste deel van de claim lijkt afkomstig van het Republikeins Amerikaanse congreslid Marjorie Taylor Greene. Zij zei iets vergelijkbaars op Twitter.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon slechts informatie vinden over de arrestatie van één journalist, Evan Lambert van NewsNation. Hij werd gearresteerd bij een persconferentie van de gouverneur van Ohio, in een sporthal in East Palestine. Volgens de New York Times werd de persconferentie uitgesteld, waardoor deze overlapte met het moment dat Lambert live in de uitzending moest verschijnen.

Na zijn bijdrage werd Lambert gearresteerd nadat agenten hem hadden gevraagd stil te zijn, terwijl de gouverneur sprak. Zijn arrestatie werd gefilmd met een bodycam van de politie.

Lambert werd dezelfde dag nog vrijgelaten en de aanklacht tegen hem werd geseponeerd. Zijn arrestatie zorgde voor kritiek en media-aandacht (hier en hier).


Media-aandacht

De arrestatie van Lambert was dus niet omdat hij berichtte over de treinontsporing. Op de beelden van de arrestatie is op 0:33 te zien dat er een groep andere journalisten staat te luisteren naar de persconferentie van de gouverneur. Dat laat al zien dat zij verslag mochten en konden doen van de situatie in Ohio.

Over de ontsporing van de trein werd al in de dagen direct erna in alle grote Amerikaanse media bericht, bijvoorbeeld in The New York Times, op NBC en op Fox News. Ook media in Nederland en België berichtten al vanaf het begin over de situatie.

Ook over de gevolgen van het vrijkomen en de verbranding van de chemische stoffen is veel aandacht in verschillende media. Vooral in de Verenigde Staten berichten media er veel over (hier, hier en hier). Maar ook in Nederland en België wordt er nog steeds over de nasleep van de ontsporing geschreven.

Het is dus onjuist dat hier geen aandacht voor is of dat journalisten worden gearresteerd wanneer zij erover berichten. Volgens de Amerikaanse instantie voor milieubescherming is de situatie rondom East Palestine weer veilig, hoewel nog wel wordt aangeraden om water uit flessen te drinken. Hoe de gevolgen van het vrijkomen van de chemicaliën zich verder zullen ontwikkelen, is nog niet met zekerheid te zeggen.

(Stand van zaken: 16.02.2023)

Links


Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Over treinontsporing (gearchiveerd)

East Palestine (gearchiveerd)

Dode vissen (gearchiveerd)

Over evacuaties (gearchiveerd)

Inhoud wagons (gearchiveerd)

Over 'gecontroleerde verbranding' (gearchiveerd)

Tweet Marjorie Taylor Greene (gearchiveerd)

Over Evan Lambert (gearchiveerd)

Artikel NYT (gearchiveerd)

Video bodycam (gearchiveerd)

NewsNation over vrijlating (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Over seponering (gearchiveerd)

Kritiek SPJ (gearchiveerd)

CNN en Fox News over arrestatie (hier en hier gearchiveerd)

Over treinontsporing bij NYT, NBC en Fox News (hier, hier en hier gearchiveerd)

Over treinontsporing bij NOS en HLN (hier en hier gearchiveerd)

Media over nasleep: CNN, Washington Post, NPR, RTL en VRT (hier, hier, hier, hier en hier gearchiveerd)

Acties EPA (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.