Niet echt in de verkoop

Ritter Sport maakt grap over chocolade met krekels

21.2.2023, 15:22 (CET), laatst geüpdate: 21.2.2023, 15:36 (CET)

Kleine beestjes kunnen leiden tot grote geruchten: online ontstaan steeds meer groepen die waarschuwen voor producten waar insecten in zitten. Maar niet bij alle gedeelde producten klopt dat ook.

Een foto van de groene wikkel van een Ritter Sport-chocoladereep zorgt voor woede bij Nederlandstalige internetgebruikers. Op de reep staat in het Duits 'Ganze Grille' (hele krekels), met een foto van zo’n insect erbij. Mensen waarschuwen elkaar, bijvoorbeeld in Facebookgroepen, voor de nieuwe Ritter Sport-variant. Maar, zijn die alarmbellen in dit geval wel nodig?

Beoordeling

Deze chocoladereep bestaat niet echt. Het was een grap van Ritter Sport. Het Duitse chocolademerk deelt vaker 'nepsoorten', ook deze met krekels hoort daarbij.

Feiten

Chocolade met spinazie, pizza hawaï of curryworstsmaak? Het zal niet iedereen appetijtelijk in de oren klinken. Ze bestaan ook niet echt, maar horen bij de 'Fakesorten' (nepsoorten) van Ritter Sport.

De verpakking met het insect is hier een recent voorbeeld van. De chocolade met hele krekels is niet te vinden op de pagina met het assortiment van Ritter Sport. Het merk deelde de krekelverpakking eind januari op Instagram en Facebook. "Krekels in het eten? Vanaf vandaag toegelaten! Wij zijn er al een hele tijd klaar voor - jij ook?", staat erbij.

Op Instagram zetten zij daar ook de hashtag #fakesorte bij, wat deze gefotoshopte verpakking dus linkt aan de eerdere nepcreaties. Op Twitter stelt Ritter Sport gerust dat er zowel in de digitale nepvarianten als in de rest van het assortiment geen echte insecten zitten. Er zijn ook geen plannen om dit te veranderen. "Je vindt onze volledige ingrediëntenlijst online en op de achterkant van elke reep," aldus Ritter Sport.

Besluit Europese Unie

De grap van Ritter Sport speelt in op het feit dat de EU sinds januari 2023 meer vormen van insecten in eten toestaat. Ook kleine meelwormen en ontvet krekelpoeder (ook wel: krekelmeel) mogen nu in de EU gebruikt worden. Treksprinkhanen, gele meelwormen en de huiskrekel waren al goedgekeurd voor menselijke consumptie. Dpa heeft recent vaker nepnieuws rond het eten van insecten ontkracht; onder andere hierhierhier en hier.

Veel mensen geloven dat insecten nu onopvallend aan allerlei producten worden toegevoegd. Maar stiekem insecten in een product verwerken is in de EU helemaal niet toegestaan. In Europese regelgeving is vastgelegd dat niet alleen de Latijnse naam, maar ook de Nederlandse op het etiket vermeld moet worden.

(Stand van zaken: 21.02.2023)

Links


Facebookpost I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Twitterpost (gearchiveerd)

Blogpost Ritter Sport 'fakesorten' (gearchiveerd)

Ritter Sport assortiment (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Krekelbericht op Instagram en Facebook (gearchiveerd hier en hier)

Tweet (gearchiveerd)

Uitvoersverordening meelwormen EU 5.1.2023 (gearchiveerd)

Uitvoersverordening krekelmeel EU 3.1.2023 (gearchiveerd)

Artikel retaildetail (gearchiveerd)

Artikel voedingscentrum (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over insecten hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.