Oregon is Ohio niet

Video van duistere wolk is veel ouder dan treinramp

20.02.2023, 13:32 (CET), laatst geüpdate: 20.02.2023, 13:43 (CET)

Een treinontsporing in Ohio doet de online geruchtenmolen op gang slaan. Een video van een donkere wolk wordt online gedeeld: die zou in Ohio te zien zijn geweest. Maar de VS is zeer groot, zo blijkt.

Een korte video, gefilmd vanuit een rijdende auto toont een grote, donkere, onheilspellende wolk. De beelden worden gedeeld op sociale media en werden gefilmd in Ohio, zo klinkt het. Daar ontspoorde begin februari in het kleine dorpje East Palestine een goederentrein met gevaarlijke chemicaliën aan boord. Uit de commentaren op Facebook blijkt dat deze video voor velen dan ook afkomstig zijn van de treinramp op 3 februari.

Beoordeling

De video werd opgenomen in Oregon in november 2022. Het heeft dan ook helemaal niets te maken met de treinontsporing in Ohio op 3 februari 2023.

Feiten

Het opschrift in de video leidt direct naar de bron: het Tiktokaccount van een Amerikaanse vrouw. Dezelfde video is terug te vinden, gepost op 27 januari, enkele dagen voor de treinontsporing. Ze postte dezelfde video maar met andere achtergrondmuziek ook al op 13 november 2022, maanden voor het incident.

Het opschrift bij beide video's leest dat het werd gefilmd in Portland, in de staat Oregon aan de westkust van de VS. Aan de andere kant van het land dus van Ohio.

In nog een andere video, van 6 februari, geeft de vrouw meer info. Ze zegt dat ze de beelden filmde in Jantzen beach center. Dat is een winkelcentrum en caravanpark in Portland. Op het einde van de video zijn in de achtergrond links de rode letters van een vestiging van Home Depot, een Amerikaanse doe-het-zelf-zaak, zichtbaar. Daardoor is de exacte locatie te achterhalen en bevestigen op Google Street View. Tot diezelfde conclusie kwamen ook de Amerikaanse factcheckers van AP.

Een meteoroloog uit Oregon bevestigde eveneens aan AP dat zulke wolkenformaties wel vaker voorkomt in de regio, vaak bij een onweer. Verder zijn ze volledig onschuldig.

Chemicaliën

Vijftig wagons van een goederentrein ontspoorden op 3 februari in Ohio. Aan boord waren gevaarlijke chemicaliën, wat leidde tot een verwoestende brand en een evacuering van de omgeving. De gevolgen van het vrijkomen van de chemische stoffen en het effect op natuur, mens en dier is het onderwerp van veel media-aandacht, zoals dpa eerder al schreef.

Opmerking: De kop werd kort na publicatie verbeterd.

(Stand van zaken: 20.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

TikTok 27 januari (gearchiveerd)

Tiktok 13 november 2022 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTok 6 februari 2023 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Jantzen beach center in Portland (gearchiveerd)

Locatie op Google Street View (gearchiveerd)

Artikel NBC (gearchiveerd)

Artikel CNN (gearchiveerd)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over treinramp in Ohio

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.