Vage geruchten

Hitler stierf in Berlijn

24.01.2023, 13:36 (CET)

Overleefde Hitler de Tweede Wereldoorlog? Die vraag houdt mensen bezig van 1945 tot vandaag. Een document suggereert dat hij naar Argentinië vluchtte. Maar dit document bevestigt echter niets.

Een vergeeld rapport, met veel opmerkingen bijgekribbeld, al dan niet van de CIA (hier, hier en hier). Dat zou aantonen of toch waarschijnlijk maken (hier en hier) dat Hitler met een duikboot is gevlucht voor de geallieerde troepen. 

Beoordeling

Het document, dat niet van de CIA is, somt enkel geruchten op die de ronde deden over Hitler in 1945, maar bevestigt deze helemaal niet. Franse onderzoekers toonden in 2018 aan dat Hitler wel degelijk in Berlijn stierf. 

Feiten

Het is meteen duidelijk, dat het rapport niet van de CIA is. Het document is namelijk gedateerd op 14 juli 1945 en de CIA werd pas opgericht in 1947, twee jaar later. Het document is wel van een andere Amerikaanse overheidsinstelling, namelijk de FBI. 

Het document is terug te vinden op het Internet Archive (p.80) en werd in 2015 als gedeclassificeerd vermeld in een blogpost van het Amerikaanse Nationaal Archief. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam het lijk van Hitler niet meteen boven water. Daarom onderzocht de FBI geruchten die de ronde deden rond het lot van Hitler; dat waren er heel wat

U-530

Het rapport gaat om geruchten die de kop opstaken naar aanleiding van de overgave van de Duitse duikboot U-530. Deze duikboot gaf zich op 10 juli 1945 over (vier dagen voor het rapport) in de haven van Mar del Plata, Argentinië, twee maanden na de Duitse overgave.

Dat een Duitse duikboot in Argentinië boven water kwam was toen groot nieuws, zowel in de Argentijnse als internationale pers. Met de aankomst van U-530 in Zuid-Amerika kwam ook de geruchtenmolen op gang dat Hitler naar het continent zou gevlucht zijn. Geruchten die de FBI in ieder geval documenteerde en soms ook onderzocht.

In het online gedeelde rapport staan twee versies van het verhaal. Volgens het ene verhaal zou een duikboot op 28 juni twee mensen hebben afgezet vlakbij het stadje San Julian. Het andere verhaal stelt dat Hitler rond 20 juli landde en dat hij zou zijn opgewacht door een zekere majoor Leon Bengoa (die een Spaanstalige Wikipediapagina heeft).

Bij beide verhalen vermeld het rapport duidelijk dat ze afkomstig zijn van "bronnen waarvan de betrouwbaarheid niet gekend is" (source of unknown reliability). Het gaat hier dus niet om hard bewijs of zelfs om geloofwaardige verhalen. Het is simpelweg de documentering van geruchten die de ronde doen over het lot van Hitler. Zo zijn er bijzonder veel en ze spreken elkaar erg vaak tegen. 

Het lot van Hitler

Wat is er dan met Hitler gebeurd? Daarover schreef dpa in het verleden al in het Duits en het Nederlands factchecks. Wilde verhalen over hoe Hitler de Tweede Wereldoorlog zou overleefd hebben blijven mensen fascineren en bijgevolg ook de ronde doen. 

Echter, Hitler pleegde wel degelijk zelfmoord op 30 april 1945 in zijn bunker in Berlijn. Over zijn laatste momenten is behoorlijk veel geweten, onder andere door getuigenissen. Omdat zijn stoffelijke resten door het Sovjetleger naar Moskou werd meegenomen, kon dit lang niet geverifieerd worden.

In 2018 kregen Franse onderzoekers de kans om het gebit dat door Sovjetsoldaten was meegenomen te onderzoeken. De conclusie was duidelijk: Hitler is niet gevlucht, want zijn overblijfselen lagen in Moskou. Hij is dan ook omgekomen in Berlijn in 1945. 

(Stand van zaken: 24.01.2023)

Links

Facebookposts I, II, III, IV & V (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Tweet (gearchiveerd)

Gearchiveerde foto document

Geschiedenis CIA (gearchiveerd)

Internet Archief, FBI files Adolf Hitler

Blogpost nationaal archief (gearchiveerd)

FBI Records: Adolf Hitler (gearchiveerd)

FBI-documenten over Hitler (gearchiveerd)

U-530 (gearchiveerd)

Duitse overgave (gearchiveerd)

Argentijnse krant 1945 (gearchiveerd)

Time 1945 (gearchiveerd)

San Julian (gearchiveerd)

Justo Leon Bengoa bij Wikipedia (gearchiveerd)

Factchecks dpa in het Duits en Nederlands

Artikel Times of Israel (gearchiveerd)

Artikel Welt (gearchiveerd)

Artikel Spiegel (gearchiveerd)

Artikel Independent (gearchiveerd)

Artikel Tagespiegel (gearchiveerd)

Researchgate (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.