Gefotoshopt symbool

Veelkleurig wiel is logo van Agenda 2030 van de VN

18.01.2023, 14:41 (CET), laatst geüpdate: 24.01.2023, 10:53 (CET)

Haalde de Verenigde Naties voor het logo van hun Agenda 2030 inspiratie bij de nazipartij? De vergelijking wordt online gemaakt, maar het gaat om een gefotoshopt VN-logo.

Deelt Agenda 2030 van de VN een logo met de nazipartij? Op sociale media worden de twee met elkaar vergeleken. Is dat terecht of is hier sprake van geknutsel?

Beoordeling

Het logo is vervalst. Het echte logo van de Sustainable Development Goals van de VN is een veelkleurig wiel.

Feiten

De VN lanceerde de zeventien Sustainable Development Goals (SDG) in 2015 als deel van Agenda 2030. Het gaat om brede doelen, zoals het terugdringen van ongelijkheid, honger en armoede. Toch circuleert er al langer regelmatig desinformatie over, zoals dpa al eerder schreef in een factcheck uit 2021.

Elk doel heeft een eigen kleur en icoon en het logo reflecteert dat ook. Het is een gekleurd wiel waarin die zeventien kleuren terug te vinden zijn. Alle varianten op het logo komen steeds terug op dat veelkleurig wiel. Nergens is een spoor te vinden van een adelaar in de grafische vormgeving rond de SDG's.

Een woordvoerder van het VN-departement voor Economische en Sociale Zaken, waartoe de SDG's behoren, bevestigt dit ook aan dpa. "Dit is geen logo van de Verenigde Naties en het heeft geen enkele connectie met het werk van de VN", klinkt het.

Ook de persoon die de onterechte vergelijking met het logo van de NSDAP oorspronkelijk deelde op Twitter gaf in een reactie toe dat hij weet dat het logo vervalst is. De adelaar is gemakkelijk terug te vinden op websites met stockfoto's en een vervalsing is dan ook zo gemaakt. Waar deze fotoshop precies vandaan komt, blijft echter onduidelijk.

Een adelaar is één van de oudste heraldische symbolen in Europa. Kijkend over de linkerschouder in combinatie met een hakenkruis in een laurierkrans was het ook het symbool van de nazipartij. Maar het heeft niets te maken met de VN of hun SDG's.

(Stand van zaken: 18/1/2023)

---

Opmerking: De factcheck werd geüpdate om de reactie van de VN toe te voegen.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over de Sustainabale Development Goals (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Over het logo van de SDG's (gearchiveerd)

Over het logo van de NSDAP (gearchiveerd)

Stockfoto Duitse adelaar (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Agenda 2030

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.