Geen video van jaarwisseling

Ambulance werd bekogeld in Hongkong in 2019

05.01.2023, 11:37 (CET)

Tijdens de jaarwisseling werden zowel in Nederland als in Duitsland tientallen hulpverleners belaagd en verwond. Maar niet alle beelden die in die context rondgaan zijn daar ook echt aan gelinkt.

De jaarwisseling zorgt helaas op verschillende plekken ook ieder jaar voor geweldsincidenten waarbij hulpverleners worden aangevallen. Een clip die als voorbeeld daarvan moet dienen doet nu de ronde online. Het incident met de ambulance zou in Duitsland hebben plaatsgevonden op oudejaarsavond. Maar klopt dat in dit geval?

Beoordeling

De video van de ambulance is niet recent en ook niet opgenomen in Berlijn. Hij werd gemaakt bij rellen in Hongkong in 2019.

Feiten

In de video is te zien hoe er spullen in een open ambulance worden gegooid. Het zou een voorbeeld zijn van het geweld dat zich in Duitsland afspeelde tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Maar de video laat iets heel anders zien. Het incident vond in werkelijkheid plaats in Hongkong in 2019. Een video van betere kwaliteit werd op 18 november 2019 al gedeeld op het Twitteraccount van de Chinese staatstelevisie CCTV. Volgens de bijbehorende tweet vielen opstandelingen de politie aan. Dpa schreef ook al over het onjuiste gebruik van de video in het Duits.

Hongkong is een speciale bestuurlijke regio van China en in 2019 en 2020 het toneel voor hevige en langdurige protesten. Die ontstonden door een omstreden wetsvoorstel wat uitlevering van mensen aan China gemakkelijker zou maken.

Wel geweld in heel Duitsland

Hoewel de video van de ambulance dus niets met de afgelopen jaarwisseling te maken heeft, klopt het wel dat het een jaarwisseling vol gewelddadige incidenten was in Duitsland. Alleen al in Berlijn raakten zeker 33 brandweer- en politiemensen gewond. De Duitse regering kondigde aan hard op te treden tegen geweldplegers die door het hele land toesloegen.

(Stand van zaken: 04/01/2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video hier gearchiveerd)

Tweet 2019 (gearchiveerd)

Over protesten Hongkong (gearchiveerd)

Duitstalige dpa-factcheck

Over jaarwisseling in Duitsland (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.