EU-contracten en contacten

Werkgever Heiko von der Leyen levert geen coronavaccins

15.12.2022, 16:14 (CET)

Levert het huwelijk van Heiko en Ursula von der Leyen belangenverstrengeling op als het gaat om de coronavaccinbestelling van de EU? Dat wordt al langer beweerd online, maar is toch onjuist.

Een echtgenote die als Europese Commissievoorzitter de coronavaccins voor de EU inkoopt en een echtgenoot met een bedrijf dat die vaccins maakt. Dat ruikt volgens Facebookgebruikers naar verdacht spel en samenspanning. Maar de baan van Heiko von der Leyen, de echtgenoot van de Commissievoorzitter, ziet er toch anders uit.

Beoordeling

Heiko von der Leyen werkt als medisch directeur voor biotechbedrijf Orgenesis. Dit bedrijf heeft geen goedgekeurd coronavaccin en dus ook geen contract met de EU hiervoor.

Feiten

Heiko von der Leyen is de echtgenoot van Ursula von der Leyen, ze trouwden in 1986. Zij is sinds 2019 de voorzitter van de Europese Commissie. Hij is sinds september 2020 de medisch directeur van het biotechbedrijf Orgenesis.

Dit bedrijf heeft geen coronavaccin ontwikkeld dat is goedgekeurd door de Europese Geneesmiddelenautoriteit. Orgenesis kondigde in 2020 wel aan dat zij bezig waren met een vaccinplatform wat zich richt op COVID-19. Maar een vaccin tegen het virus zit nog altijd in de preklinische fase, dus er zit weinig schot in de zaak.

De afbeelding met de onjuiste bewering over Heiko von der Leyen duikt niet voor het eerst op, maar ging ook vorig jaar al eens rond. Ook de Belgische factcheckers van Knack schreven er destijds over.

Over Orgenesis ontstonden eerder ook al geruchten dat het eigendom zou zijn van farmaceut Pfizer, die wél een coronavaccin op de markt heeft. Ook dit is onjuist, bewees dpa al eerder.

Onduidelijkheid over vaccindeal

Het klopt dat Ursula von der Leyen nauw betrokken was bij de contracten tussen de Unie en de farmaceuten die coronavaccins leverden tijdens de pandemie. Er is ook al langer kritiek op het gebrek aan transparantie bij deze contracten. Maar een contract met Orgenesis, het bedrijf waar haar man werkt, zit hier niet bij.

(Stand van zaken: 15/12/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Over het leven van Ursula von der Leyen (gearchiveerd)

Over Europese Commissievoorzitterschap (gearchiveerd)

Heiko von der Leyen op LinkedIn (gearchiveerd)

Over Orgenesis team (gearchiveerd)

Goedgekeurde vaccins EMA (gearchiveerd)

Persbericht Orgenesis 2020 (gearchiveerd)

Wat is een vaccinplatform? (gearchiveerd)

Voortgang coronavaccin (gearchiveerd)

Eerdere Facebookpost (gearchiveerd)

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Artikel Politico (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.