Onbewezen claim

Biotechbedrijf Orgenesis staat los van Pfizer

15.12.2022, 11:11 (CET)

De EU-top in Brussel en de grote farmaceuten: is het één pot nat? Wel als je vaccincritici gelooft. Er is echter geen link tussen het bedrijf van de echtgenoot van Ursula von der Leyen en Pfizer.

De contracten waarmee de Europese Commissie voor miljarden aan coronavaccins aankocht bij farmaceuten als Pfizer zijn al langer het onderwerp van kritiek en toezicht. Nu zou blijken dat Heiko von der Leyen, echtgenoot van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, werkt bij een bedrijf dat eigendom is van Pfizer. Mogelijk verdacht, als het waar was. Maar dat is het niet.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Pfizer eigenaar is van het biotechbedrijf Orgenesis, waar de echtgenoot van Ursula von der Leyen medisch directeur is.

Feiten

Een deel van het verhaal is waar. Heiko von der Leyen is de echtgenoot van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, ze trouwden in 1986. Hij is sinds september 2020 de medisch directeur van het biotechbedrijf Orgenesis. Daar stopt de waarheid echter.

Orgenesis is een beursgenoteerd bedrijf en info over de aandeelhouders is dus in zekere mate publiek bekend. Daar is nergens een spoor van farmaceut Pfizer te vinden.

Wie een aandeel van meer dan 5% heeft in een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf moet dit aangeven bij de Securities and Exchange Commission. Daar is evenmin enig bewijs te vinden dat Pfizer aandeelhouder is. Het is niet uit te sluiten dat Pfizer aandelen kleiner dan 5% in bezit heeft. In dat geval hoeft dit dus niet te worden aangegeven. Maar zelfs al is dat het geval, kan Pfizer niet worden gezien als eigenaar of op enige wezenlijke manier doorslaggevend in de leiding van Orgenesis. Daarvoor zou het aandeel te klein zijn.

Onderzoek

Er is dus geen bewijs van ongehoorde inmenging via Heiko von der Leyen. Het Europees Openbaar Ministerie opende midden oktober een onderzoek naar de aankoop van coronavaccins door de Europese Unie. Waarover het onderzoek precies gaat blijft momenteel onduidelijk.

Er is al langer kritiek op de geheimzinnigheid rond de miljardencontracten die via de Europese Commissie werden afgesloten met de vaccinproducenten. Tegen november 2021 had de Commissie voor 71 miljard euro aan contracten afgesloten. Hoeveel daarvan specifiek naar Pfizer ging is onbekend.

(Stand van zaken: 14/12/2022)

Links

Facebookpost I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

BBC over het leven van Ursula von der Leyen (gearchiveerd)

Orgenesis team (gearchiveerd)

Heiko von der Leyen op LinkedIn (gearchiveerd)

CNN Business over Orgenesis (gearchiveerd)

Orgenesis bij NASDAQ (gearchiveerd) en gearchiveerde aandeelhouders

Amerikaanse wetgeving aandeelhouders (gearchiveerd)

Orgenesis bij SEC (gearchiveerd)

Persbericht EPPO (gearchiveerd)

Persbericht Europese Rekenkamer over Europese aankoop coronavaccins (gearchiveerd)

Trouw over het EPPO-onderzoek (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.