Hardnekkig nepnieuws

FAQ van Canadese artsenvereniging fout geïnterpreteerd

28.11.2022, 16:20 (CET)

Na bijna drie jaar met de coronapandemie geleefd te hebben, schiet nepnieuws hierover nog steeds wortel. Dit keer zouden artsen een opmerkelijke behandeling voor vaccinweigeraars van plan zijn.

Sinds de coronapandemie leren artsen iedere dag ook een beetje meer hoe ze met het virus en hun patiënten om moeten gaan. In dat kader zou het college van artsen en chirurgen in de Canadese provincie Ontario nu een wel heel opmerkelijke brief naar haar artsen-leden gestuurd hebben, zo melden deze Facebookgebruikers. Vaccinweigeraars zouden als psychisch ziek bestempeld moeten worden en met medicatie behandeld. Klinkt te sterk om waar te zijn? Dat is het ook, want de feiten zijn volledig verdraaid en in een andere mal gegoten.

Beoordeling

Het 'College of Physicians and Surgeons of Ontario' heeft nooit een dergelijk advies gegeven of suggestie gedaan. Een paragraaf in een FAQ voor artsen in Ontario is fout geïnterpreteerd, zelfs nadat het college deze heeft getracht te verduidelijken. In de FAQ spreekt de organisatie van een behandeling van mensen met "bijvoorbeeld een naaldenfobie", niet een behandeling van vaccinweigeraars in het algemeen.

Feiten

Bron van het nepnieuws is een interview tussen de voormalige arts William Makis en interviewster Laura-Lynn Taylor Thompson, opgenomen op 16 november 2022 en twee dagen later online gezet. In het eerste gedeelte gaan beiden serieus in op nepnieuws dat al lang is ontkracht, ook door de Deutsche Presse-Agentur, namelijk dat Canadese artsen zouden zijn overleden door coronavaccins.

Vanaf minuut 7:15 spreekt Makis van een "brief of memo" van het 'College of Physicians and Surgeons of Ontario' (CPSO). Dat is het regelgevende college voor artsen in het Canadese Ontario: als een arts in de provincie wil werken moet hij of zij zich bijvoorbeeld bij het CPSO registreren. In de brief zou de merkwaardige suggestie worden gedaan dat niet-gevaccineerden psychische problemen zouden kunnen hebben en op psychische medicatie moeten worden gezet. "Dit is extreem onethisch", meent Makis.

'Brief' blijkt een FAQ

De brief blijkt echter geen brief, maar een simpele FAQ op de website van het CPSO. Deze FAQ wordt regelmatig geüpdate en de leden van de CPSO ontvangen een notificatie hiervan, zo laat de woordvoerder van de organisatie, Shae Greenfield het persbureau Associated Press (AP) weten.

De enige paragraaf in deze FAQ die over mentale gezondheid gaat, staat onder 'Pandemic-Related Practice Issues'. Hier wordt ingegaan op de vraag hoe je als arts om moet gaan met patiënten die om een vrijstelling van een coronavaccinatie vragen. Er zijn weinig medische redenen voor een dergelijke vrijstelling.

Sinds oktober 2022 staat de volgende paragraaf in de FAQ: 'Het is belangrijk dat artsen met hun patiënten samenwerken om angsten die samenhangen met het vaccin te behandelen en geen ontwijkend gedrag mogelijk maken. Bijvoorbeeld, voor extreme angst voor naalden (typanofobie) of andere gevallen van ernstige bezorgdheid, kunnen verantwoord gebruik van voorgeschreven medicijnen en/of verwijzing naar psychotherapie mogelijke opties zijn. In het algemeen hebben artsen de verantwoordelijkheid om hun patiënten naar behoren te informeren over vaccins en de angsten niet te laten versterken door een vrijstelling.’

Angsten en fobieën

In oudere versies (van voor oktober 2022) van de FAQ werd nog geen voorbeeld genoemd van dergelijke 'angsten die samenhangen met het vaccin', zoals nu wel het geval is met de 'naaldenfobie'. Dat voorbeeld werd begin oktober juist toegevoegd, om foute interpretaties van de tekst - die al de ronde deden - tegen te gaan.

Het CPSO wilde met de toevoeging de illusie wegnemen dat ze alle ongevaccineerden als psychisch ongezond beschouwd, en al helemaal dat ze daarvoor medicatie moeten krijgen. Woordvoerder Greenfield bevestigde nogmaals aan AP dat het in de paragraaf gaat om een behandeling voor mensen die zich niet laten vaccineren door een bepaalde fobie of angst, niet in het algemeen voor mensen die twijfelen aan de veiligheid of werking van coronavaccinaties.

De verduidelijking in de tekst mocht helaas niet baten het nepnieuws tegen te gaan, zo blijkt uit het interview dat Makis midden november gaf. Dat deze zogenoemde "brief of memo" van het CPSO "extreem onethisch is" volgens Makis, is dus nergens op gestoeld en zaait onnodig angst. Het AP vroeg om een reactie van Makis op het statement van de CPSO: via de mail antwoordde hij dat de wijzingen in de FAQ van het CPSO neerkwomen op leugens.

(Stand van zaken: 28.11.2022)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Interview Rumble (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Artikel Toronto Star (gearchiveerd)

Factcheck dpa

College of Physicians and Surgeons of Ontario (gearchiveerd)

FAQ op CPSO website (gearchiveerd, archiefversie 5 oktober, archiefversie 22 september)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Statement CPSO (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.