Link met vaccin onbewezen

Canadese artsen overleden door kanker of tijdens het sporten

05.08.2022, 14:57 (CEST)

Zes Canadese artsen zouden kort nadat ze een boosterprik met het coronavaccin kregen overleden zijn. Online lees je wel vaker over zulke incidenten, maar opnieuw is er geen enkel bewijs voor.

Een menselijk drama voor de artsengemeenschap van Canada: zes jonge artsen zouden midden juli overleden zijn, net nadat de boostercampagne van het coronavaccin werd opgestart. Dat kan geen toeval zijn, klinkt het online. Men linkt hun overlijden dan ook aan de boosterprik. Maar is dat wel gegrond?

Beoordeling

Drie van de artsen waren al langer ziek en hun doodsoorzaak is ongerelateerd aan de coronavaccins. Twee anderen stierven tijdens het sporten. Van de zesde zijn de precieze omstandigheden van zijn overlijden niet expliciet bekend. Voor geen van hen is het zeker dat ze kort voor hun overlijden een boosterprik kregen. Er is geen enkele indicatie dat de coronavaccins hun overlijden veroorzaakte of daartoe bijdroeg.

Feiten

Van de zes artsen behoorden drie tot hetzelfde ziekenhuisnetwerk in de oostelijke Canadese staat Ontario. Trillium Health Partners kondigde het overlijden van dokters Lorne Segall, Stephen McKenzie en Jakub Sawicki aan op Twitter, met de boodschap dat hun overlijden niet gerelateerd is aan een coronavaccin.

Lokale nieuwszender CTV News Toronto schreef er ook over. Zowel Segall als Sawicki overleden aan kanker. Segall werd 49 en leed een jaar aan een vergevorderd stadium van longkanker, zo leest zijn overlijdensbericht. Sawicki werd in augustus 2021 gediagnoseerd met een agressieve maagkanker, bevestigde zijn weduwe aan CTC News Toronto.

Hun collega Stephen Mackenzie was "zwaar ziek" voorafgaand aan zijn overlijden. Zijn praktijk sloot vanwege zijn ziekte al permanent, maar een exacte diagnose werd niet gedeeld. Mackenzie werkte ook al meer dan 40 jaar voor hetzelfde ziekenhuis, niet bepaald een 'jonge arts'.

Atleten

Candawe Nayman was een pediater in Hamilton, Ontario en fervent sporter. Zij overleed nadat ze ineenstortte tijdens een triatlon. Spoedarts Paul Hannam (50), ook afkomstig uit Ontario, kreeg dan weer een fatale hartaanval tijdens het hardlopen. Dat meldt zijn overlijdensbericht. Opnieuw is er bij geen van beiden enige indicatie dat het coronavaccin een rol speelde.

Helaas zijn hartproblemen bij sporters niet ongewoon, zoals dpa al eerder schreef. Er is daarentegen geen enkele indicatie dat inenting met een coronavaccin de vatbaarheid voor hartaanvallen doet toenemen.

Tenslotte overleed in Sasketchewan een dokter Shahriar Jalali Mazlouman plotseling. Dat commuiceerde de lokale gezondheidsautoriteit. Verder is over de dood van Mazloumann niets publiekelijk bekend, en het is dan ook onmogelijk om hierover te oordelen.

Boosterprik

De uitrol van de tweede booster is in Canada het onderwerp van enige discussie. Is het beter om die nu al uit te delen, of te wachten tot de herfst? Eind juni riep gezondheidspersoneel in Ontario de overheid nog op om hen tweede boosters te geven, maar de overheid gaf daar toen nog 'geen concrete tijdlijn' voor.

Sinds midden juli komt elke meerderjarige in Ontario in aanmerking voor een booster indien ze hun vorige prik meer dan 5 maanden daarvoor kregen. Het is dus theoretisch mogelijk dat de vijf Ontariaanse artsen een booster kregen, maar dat is ook niet absoluut zeker.

Dokter Mazlouman werkte in de provicine Sasketchewan, waar enkel mensen ouder dan 50 momenteel in aanmerking komen voor een tweede booster. Opnieuw is niet geweten of hij er dus überhaupt één kreeg voor zijn prematuur overlijden. Kortom, voor geen enkele van de zes artsen kan met zekerheid gezegd worden dat ze kort voor hun overlijden hun tweede booster kregen.

(Stand van zaken: 05/08/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Blckbx (gearchiveerd)

Factcheck Politifact (gearchiveerd)

Tweet Trillium Health Partners (gearchiveerd)

Artikel Toronto CTV News (gearchiveerd)

Artikel Toronto CTV News Candace Nayman (gearchiveerd)

Overlijdensbericht dr. Lorne Segall (gearchiveerd)

Overlijdensbericht dr. Paul Hannam (gearchiveerd)

Coronavaccins en hartaanvallen (gearchiveerd)

Persbericht Saskatchewan Health Autority (gearchiveerd)

CTV News over uitrol tweede booster (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over sporters en hartaanvallen

Boosterbeleid provincie Sasketchewan (gearchiveerd)

CBC gezondheidspersoneel en booster in Ontario (gearchiveerd)

Ontario uitrol tweede booster (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.