Geen bewijs van fraude

Video toont tellingsfouten van Amerikaanse privé-website

23.11.2022, 09:59 (CET)

Meerdere districten in de staat New York met allemaal exact hetzelfde aantal stemmen voor de twee kandidaten? Verdacht is het zeker, maar gelukkig is het geen officiële telling.

Er lijkt iets ernstig fout gelopen op een website die de verkiezingsresultaten voor het gouverneurschap van de staat New York publiceert. Meerdere districten tonen exact dezelfde uitslag in een video. Voor bepaalde internetgebruikers (hier, hier en hier) is dat genoeg reden om te roepen dat hier fraude zichtbaar is. Maar is dat zo? 

Beoordeling

De video toont cijfers op de website van een privé-bedrijf dat verkiezingsrapportage doet. Het gaat hier dus niet om officiële cijfers, en is dus ook geen bewijs van fraude.

Feiten

De video laat de website van Decision Desk HQ zien, een bedrijf dat verkiezingsresultaten rapporteert voor nieuwsmedia en politieke organisaties. Het toont onder andere de resultaten van de gouverneursrace in New York van november 2022 tussen de Democrate Kathy Hochul en de Republikein Lee Zeldin. Specifiek valt te zien hoe het eruitzag op 20u33 op 8 november. (In de video linksboven, onder 'New York Governor General')

Op de video is het logo van "The1stmatch" te zien, een Amerikaanse podcast. De video is niet op de website en ook niet op een van de kanalen (Twitter, Instagram, Rumble) van de podcast terug te vinden, maar de stem in het filmpje is dezelfde als die de podcaster. In deze video van 8 november geeft de host aan dat hij in Texas zit. Dat wil zeggen dat 20u33 in de video 21u33 in New York is (en 3u33 de volgende dag in Nederland). 

Foutjes op de website

In de video zou volgens Decision Desk HQ op dat moment al 99 procent van de stemmen geteld zijn, 6,606,899 stuks (zie de tabel links in de video). Dat is vreemd, aangezien zij zelf anderhalf uur later een tweet de wereld in stuurden waarin gezegd wordt dat nog maar 68 procent van de stemmen geteld is, opgeteld zo'n vier miljoen stemmen. En in totaal hebben er ook maar 5,788,802 mensen gestemd, volgens de officiële cijfers. 

Het resultaat dat in de video telkens terugkomt in verschillende districten toont 63,1 procent voor Zeldin en 39,9 procent voor Hochul. Dit is op een totaal van 54,375 getelde stemmen. Echter in vier van de getoonde districten (Clinton, Hamilton, Chenango en Chemung) zijn niet eens zo veel stemmers geregistreerd (klik in de link bij 'County Breakdown' op 'Yes'). Bij deze breakdown valt op de officiële website van de staat New York ook terug te vinden dat uiteindelijk geen van de counties een exact gelijke uitslag heeft. 

Dat er dus iets is misgelopen met de rapportage van de cijfers op de website lijkt wel duidelijk, maar wat de fout veroorzaakte is nog onbekend. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft Decision Desk HQ om een reactie gevraagd, maar op het moment van publiceren heeft het bedrijf nog niet gereageerd. 

Privé-bedrijf

Dit geknoei met cijfers is echter geen bewijs van fraude. Decision Desk HQ is namelijk helemaal geen officiële bron voor verkiezingsresultaten. Ze zijn een privé-bedrijf dat voor klanten zo snel mogelijk en visueel zo aantrekkelijk mogelijk resultaten presenteert. 

Omdat ze zo snel mogelijk proberen te zijn, maakt Decision Desk HQ gebruik van voorspellende software om op basis van al binnengekomen stemmen voorspellingen te doen over wie een bepaalde verkiezingsrace gaat winnen. Dit zorgt er voor dat hun resultaat op de dag van de verkiezingen vaak een hoge graad van waarschijnlijkheid hebben, maar tot alle stemmen binnen zijn, geen honderd procent zekerheid. 

De officiële telling van de stemmen wordt in New York bijgehouden door de State Board of Elections. Een gearchiveerde versie van die resultaten, geüpdate om 22u22 New York-tijd en dus ongeveer een uur na de video, toont een ander resultaat dan de video; 55,21 procent voor Hochul en 34,23 procent voor Zeldin. Ook zijn er op dat moment nog maar 2,554,396 stemmen geteld, in plaats van de 6,606,899 in de video.

Verkiezingsdesinformatie

De cijfers in de video zijn dus van een privébedrijf en helemaal niet de officiële telling. Die geeft aan dat Hochul de verkiezingsrace gewonnen heeft met 52,43 procent op 5,788,802 getelde stemmen. Momenteel is op de website van Decision Desk HQ te lezen dat Hochul gewonnen heeft met 52,86 procent op 5,722,800 getelde stemmen. Momenteel toont elk district ook een ander stemmenaantal.

Ondertussen heeft Zeldin, na een initiële weigering, zijn verlies ook toegegeven. Rond de Midterm-verkiezingen van 2022 in de VS hing een sfeer van verdachtmaking. De vrees bestond dat verliezers hun nederlaag niet zouden aanvaarden en roepen dat er fraude in het spel was. Dpa heeft over deze verkiezingen ook al andere beelden gecontroleerd die ten onrechte gepresenteerd werden als bewijs van fraude (hier en hier).

(Stand van zaken: 22.11.2022)

Links

Facebookpost I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Gearchiveerde video

Over Decision Desk HQ (gearchiveerd)

The 1st Match (gearchiveerd)

The 1st Match Twitter, Instagram, Rumble (gearchiveerd hier, hier en hier)

Instagramvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Tijdszones VS (gearchiveerd)

Tweet Decision Desk HQ (gearchiveerd)

State Board of Elections (gearchiveerd)

Paper over Decision Desk HQ (gearchiveerd)

Gearchiveerde resultaten

Decision Desk HQ resultaten (gearchiveerd)

Artikel The New York Times (gearchiveerd)

Artikel New York Post (gearchiveerd)

Artikel The New York Times II (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.