Geen fraude in beeld

Video toont verkiezingsmedewerker die functie vervult

09.11.2022, 21:14 (CET), laatst geüpdate: 10.11.2022, 14:05 (CET)

De Amerikaanse midterm-verkiezingen beloven bijzonder spannend te worden en dat maakt heel wat mensen zenuwachtig. Dan wordt al snel ten onrechte moord en brand geschreeuwd.

Een man die op stembiljet na stembiljet iets aanduidt, dat is verdacht toch? Zonder enige kennis van het kiesregelement waar de beelden zijn opgenomen zou je dat kunnen vaststellen uit een video die online de ronde doet. Nader onderzoek leert echter snel dat er niets verdacht is aan wat de man (heel openlijk) doet. 

Beoordeling

De video toont een inspecteur die zijn initialen op lege stembiljetten zet. Dit is geen fraude, integendeel, het wordt vereist door de wet in Wisconsin.

Feiten

De video toont een man in een stemlokaal die door verschillende papieren bladert en af en toe iets markeert op de pagina. Een Tweet die de video onder de aandacht bracht, beweert stellig dat hier het vervalsen van stembiljetten live op TV te zien is. 

De video is een fragment uit The Faulkner Focus, een programma op Fox TV. De video op sociale media laat net niet de locatie van de beelden zien, die in de linkerbovenhoek te zien zou moeten zijn. Op een andere versie van het fragment is om 00:50 te zien dat het gaat om Madison, Wisconsin. 

Een reverse image search leert dat de beelden zijn opgenomen in de Olbrich Botanical Gardens in Madison, een stemlocatie in de stad. Het lijkt toch bijzonder vreemd dat als de man werkelijk van plan was om te frauderen, hij dit zo openlijk voor het oog van de camera's zou doen. Dat is dan ook niet wat er te zien is, aldus Scott McDonell, de 'clerk' van Dane County, waarin Madison gelegen is.

Hij laat op Twitter en aan verschillende journalisten weten dat wat in de video te zien is, standaardprocedure is. De man is een inspecteur die aangeeft in welke 'ward' gestemd wordt en zijn initialen op een leeg stembiljet zet. Dat is vereist door de wet in Wisconsin. Een collega van de man doet vervolgens hetzelfde met de stembiljetten. Dat is een extra manier om de authenticiteit van de nog in te vullen stembiljetten te verzekeren. Deze gang van zaken wordt ook nog eens bevestigd door de clerk van Madison op Twitter

Gespannen verkiezingen

De aanloop naar de midterm-verkiezingen in de VS verlopen erg gespannen. De vrees bestaat dat verliezende kandidaten onterecht zullen claimen dat er fraude in het spel is, wat tot geweld kan leiden. Dit gebeurde ook in 2020 toen Donald Trump weigerde zijn verlies toe te geven, wat resulteerde in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. 

De VS is overigens niet het enige land waar onterechte beweringen van fraude worden gedaan door mensen die niet tevreden zijn met de uitslag van verkiezingen. Zo ontkrachtte Deutsche Presse-Agentur (dpa) onder andere al claims over verkiezingsfraude in Brazilië, Frankrijk en Nederland.

(Stand van zaken: 09.11.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Twitterbericht (gearchiveerd)

The Faulkner Focus (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie fragment

Olbrich Botanical Gardens (gearchiveerd)

Stembureaus in Madison (gearchiveerd)

Scott McDonell (gearchiveerd)

Wat is een 'clerk'? (gearchiveerd)

Tweet Scott McDonell (gearchiveerd)

Factcheck AP, Channel 3000 en Naomi Knowles (gearchiveerd hier, hier en hier)

Wards and districts (gearchiveerd)

Kieswet Wisconsin (gearchiveerd)

Tweet clerk Madison (gearchiveerd)

Artikel New York Times (gearchiveerd)

Artikel AP News (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.