Misleidende videocompilatie
Musk ontslaat Twitterpersoneel, maar zonder microfoons erbij
4.11.2022, 15:00 (CET)
Twitter is sinds 28 oktober officieel in de handen van Elon Musk. Hij ging gelijk met de bezem door het personeelsbestand en ontsloeg verschillende werknemers. Eén van hen zou zelfs tijdens een livestream haar ontslag hebben gekregen, zo klinkt het online. Alleen is niet alles wat het lijkt met de video die dat moet bewijzen.
Beoordeling
De video is bewerkt. Twee aparte video's uit 2018 en 2019 werden samengevoegd. De vrouw in de video kreeg wel degelijk haar ontslag, maar niet in een live podcast.
Feiten
De vrouw in het wit is Vijaya Gadde, tot voor kort het hoofd van Twitters juridische afdeling. Ze kreeg haar ontslag op 28 oktober 2022, dezelfde dag dat Musk de controle overnam. Het boterde op voorhand al niet tussen Gadde en Musk en in mei noemde Musk haar de "toppleitbezorger van censuur". Gadde kreeg prompt een online stormvloed van haat over zich heen.
Het ontslag is dus echt, deze video daarentegen is dat niet. Gadde was te gast op het programma van Joe Rogan op 5 maart 2019, zo blijkt uit een simpele Google-zoekopdracht. De uitzending is terug te kijken op YouTube. Onmiddelijk is duidelijk dat het hier om dezelfde beelden gaat. De exacte uitspraak van Gadde is te zien vanaf ongeveer 26:29. Alleen zat Elon Musk daar toen niet bij.
Enkele maanden daarvoor maakte hij wel zijn opwachting bij Rogan op 7 september 2018. Het zijn deze beelden van Musk die werden gebruikt in de compilatie die nu rondgaat. Zijn zwarte T-shirt met het opschrift 'occupy' in het wit is duidelijk herkenbaar.
Tenslotte valt nog een ander ding op in de compilatie: het watermerk '@damonimani' in de linkerbovenhoek. En inderdaad: op zijn Instagrampagina is dezelfde compilatievideo terug te vinden. Hij schrijft in het opschrift 'parody'. Dat verhindert echter niet dat de video online wordt gedeeld alsof het authentiek is.
Het is niet de eerste keer dat het creatieve knip-en-plakwerk van de Deen voor echt wordt aangenomen. In mei van dit jaar schreef dpa nog over een video met Klaus Schwab die zogezegd live gehackt wordt Die is eveneens van de hand van Imani. Ook toen nam hij twee authentieke videofragmenten die hij samensmolt.
(Stand van zaken: 4/11/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Wie is Vijaya Gadde (gearchiveerd)
Washington Post over de overname en ontslagen bij Twitter (gearchiveerd)
Washington Post over verhouding Gadde-Musk (gearchiveerd)
Vijaya Gadde bij Joe Rogan 5/3/2019
Elon Musk bij Joe Rogan 7/09/2018 (gearchiveerd)
Instagrampost Damon Imani (gearchiveerd)
Eerdere dpa-factcheck over het knip-en-plakwerk van Damon Imani
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.