Link bij ministers verzonnen
Alleen Kaag en Freeland hebben diploma van St. Antony's
3.10.2022, 16:55 (CEST)
De ministers van Financiën van Nederland, de VS, Canada, Australië en Finland zouden overeenkomsten vertonen die toch net te toevallig zijn, aldus een twittergebruiker. Dat bericht vindt vervolgens ook vlot de weg naar Facebook. Niet alleen zouden ze allen lid zijn van het World Economic Forum (WEF), ze zouden ook allen aan St. Antony's College gestudeerd hebben. Van dit college zei Thierry Baudet dat het algemeen bekendstaat als een spionnenopleiding. Wat is hier van waar? En wat betekent het om 'lid' van het WEF te zijn?
Beoordeling
Van de vijf ministers die worden opgenoemd, hebben er maar twee een opleiding gevolgd aan het St. Antony's College in Oxford. Enkele van hen hebben ook duidelijke banden met het World Economic Forum, maar het is ongefundeerd om te stellen dat alle vijf lid zouden zijn van het WEF.
Feiten
Op 21 september veroorzaakte Forum Voor Democratie-leider Thierry Baudet iets wat nog nooit was voorgevallen: het voltallige kabinet verliet het Kamerdebat. De reden? Baudet had gezegd dat het St. Antony’s College aan de universiteit in Oxford algemeen bekendstaat als de plek waar inlichtingendiensten spionnen recruteren. Vervolgens voegde hij eraan toe dat minister van Financiën Sigrid Kaag aan dit college gestudeerd heeft.
Of deze insinuaties over het college hout snijden, valt niet echt te achterhalen, aangezien betrouwbare informatie over de wereld van spionnen en inlichtingendiensten notoir moeilijk te vinden is. Baudet zelf werd overigens in het verleden ook al beschuldigd van te nauwe banden met een buitenlandse mogendheid, Rusland. Spionagehistoricus Ben de Jong voorzag de nodige context voor dit verhaal bij NPO 1.
Voor bepaalde internetgebruikers lijkt het in ieder geval rechtvaardiging van Baudet's opmerking nu zou blijken dat meerdere ministers van Financiën aan het desbetreffende college hebben gestudeerd. Het gaat naast Kaag om Janet Yellen, Annika Saarikko, Chrystia Freeland en Katy Gallagher, ministers van Financiën van respectievelijk de VS, Finland, Canada en Australië.
Dat ze daarbovenop ook allemaal 'lid' zouden zijn van het WEF, maakt het helemaal af. Het WEF is een favoriet onder complotdenkers, en Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al meerdere onware claims rond de organisatie ontkracht (hier, hier en hier).
Deze gelijkenissen tussen de vijf ministers lijken bij nader onderzoek echter niet toevallig. Sterker nog: buiten het feit dat het allemaal vrouwen en ministers van Financiën zijn, blijken de gelijkenissen uit de lucht gegrepen.
St. Antony’s College
Dat Kaag aan St. Antony's College heeft gestudeerd is algemeen bekend en geen geheim. Ze behaalde er een master in Internationale Betrekkingen in het schoolaar '87-'88. Chrystia Freeland volgde in 1993 Russische en Euraziatische Studies aan het college.
Bij Katy Gallagher, Janet Yellen en Annika Saarikko is er echter geen enkele reden om aan te nemen dat ze gestudeerd hebben aan St. Antony's College. Het college is niet opgenomen in hun cv's. St. Antony's is een prestigieus college, dus zou het raar zijn om een opleiding daar weg te laten. Kaag en Freeland vermelden het in ieder geval wel. Van de ministers van Financiën van landen van de Eurozone is Kaag de enige die aan St. Antony's College gestudeerd heeft. Een link tussen ministers van Financiën en dit college lijkt dus zeer ver te zoeken.
De eerste gelijkenis tussen de ministers, die vermoedens van spionage moet oproepen, blijkt dus maar voor twee vijfde waar te zijn. Dat is - om in educationele terminologie te blijven - een onvoldoende.
WEF-lidmaatschap
Het tweede deel van de gelijkenis is iets complexer, aangezien niet helemaal duidelijk is wat met 'lid van het WEF' (member) bedoeld wordt. Het lijkt namelijk zo te zijn, dat de leden van het WEF geen personen zijn, maar eerder bedrijven of organisaties. Ook voor 'partners' lijkt dit het geval.
het WEF heeft wel verschillende comités en raden die de organisatie leiden, en hier zijn wel mensen lid van. Chrystia Freeland is bijvoorbeeld lid van de Board of Trustees. Freeland is ook terug te vinden als Alumnus bij het Young Global Leaders-programma van het WEF. Annika Saarikko is hier als actief lid terug te vinden. Zij heeft ook een aparte pagina op de website van het WEF. (Vladimir Poetin had er ook een, maar die is op 27 of 28 februari van dit jaar verwijderd.)
Sigrid Kaag heeft op de website van het WEF een pagina als auteur, omdat ze heeft bijgedragen aan twee stukken die op de website staan. Ook bijvoorbeeld Donald Trump heeft zo'n pagina, omdat hij op het WEF-forum gesproken heeft.
Yellen en Gallagher hebben geen eigen pagina op de website. Over Yellen is wel veel informatie op de website te vinden, maar over Gallagher niets.
De vijf ministers hebben dus niet allemaal evenveel met het WEF te maken. Ze zijn in ieder geval niet alle vijf 'lid' van het WEF. De meeste van hen hebben wel op de een of andere manier te maken met het WEF, wat niet onlogisch is voor ministers van Financiën. Het is een belangrijke organisatie voor privé-publieke partnerschappen.
(Stand van zaken: 03.10.2022)
Links
Facebookbericht (gearchiveerd)
Artikel Volkskrant (gearchiveerd)
Banden Baudet en Rusland (gearchiveerd)
Radio-uitzending NPO 1 (gearchiveerd)
Artikel Fortune (gearchiveerd)
Factchecks dpa hier, hier en hier
Chrystia Freeland (gearchiveerd)
Annika Saarikko (gearchiveerd)
Leden en Partners WEF (gearchiveerd hier en hier)
WEF leaderschip and Governance (gearchiveerd)
Chrystia Freeland bij Young Global Leaders (gearchiveerd)
Young Global Leaders (gearchiveerd)
Annika Saarikko bij Young Global Leaders en WEF (gearchiveerd hier en hier)
WEF-pagina Vladimir Poetin op 27 en 28 februari 2022
WEF-pagina Sigrid Kaag (gearchiveerd)
WEF-pagina Donald Trump (gearchiveerd)
Yellen en Gallagher op de WEF-website (gearchiveerd hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.