Phishing

Geen feest bij MediaMarkt: winactie Iphone 14 is nep

27.09.2022, 15:58 (CEST)

Verjaardagsvreugde bij MediaMarkt? Voor hun 43e verjaardag zouden ze de allernieuwste Iphone weggeven. Maar dat is te mooi om waar te zijn: het gaat hier om online oplichting.

De nieuwste versie van de Iphone is nog maar net uit, of er zou er al één te winnen zijn bij MediaMarkt. De gelegenheid daarvoor is hun 43e verjaardag. Een simpele reactie zou volstaan om zo'n gloednieuwe Iphone in de bus te krijgen, staat te lezen in een Facebookpost.

Beoordeling

Dit is geen echte winactie van MediaMarkt, maar wel een voorbeeld van phishing.

Feiten

De Facebookpagina 'MediaMarkt NL' waarop het bericht wordt gepost, is aangemaakt op 26 september 2022. De zogenaamde winactie is de enige post op de pagina. Slechts twee mensen volgen de pagina, bijzonder weinig voor zo'n bekende keten.

Al die elementen zijn waarschuwingssignalen, zeker als de pagina wordt vergeleken met de echte Facebookpagina van MediaMarkt. Die is te herkennen aan het blauwe verificatiesymbool en heeft meer dan een half miljoen likes en volgers. Toch heeft de post op de neppagina al ruim 150 shares, waardoor zo'n oplichting zich snel kan verspreiden.

Het is zeker niet de eerste keer dat de naamsbekendheid van de keten wordt misbruikt om mensen online op te lichten. MediaMarkt zelf heeft een infopagina voor haar klanten hoe phishingberichten te herkennen. Ook Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef reeds vaker over zulke voorbeelden van phishing. Eerder deze maand nog kon je bijvoorbeeld zogezegd goodiebags winnen, met een hele gelijkaardige oproep en Facebookpost.

Voor de 43e verjaardag van MediaMarkt komt deze actie overigens net te vroeg. Het is pas in november dat het bedrijf 43 jaar bestaat. 

(Stand van zaken: 27/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpagina 'MediaMarkt NL' (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagine MediaMarkt NL (gearchiveerd)

Verificatiesymbool Facebook (gearchiveerd)

Dpa-factchecks van andere voorbeelden phishing: hier en hier

Infopagina phishing MediaMarkt (gearchiveerd)

Geschiedenis MediaMarkt (gearchiveerd)

Over phishing (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.