Nieuwsuitzending is toneelstuk

Duitsland zet nog altijd 20.000 prikken per dag

15.09.2022, 15:48 (CEST)

Duitsland zou zijn gestopt met vaccineren tegen covid-19. Het journaal waarin dit wordt aangekondigd, blijkt oud nieuws en bovendien een toneelstuk.

Duitsland stopt met vaccineren tegen Covid-19. Dit wordt beweerd in een post die momenteel rondgaat op Facebook. De post bevat een video, die op een nieuwsuitzending lijkt. De nieuwslezer stelt zich voor als de "interim-president van het Robert Koch Instituut," het Duitse equivalent van het Nederlandse RIVM. Duitsland zou de licenties van alle coronavaccins voor twee weken hebben opgeschort. Momenteel zouden er geen prikken meer worden gezet, aldus de nieuwslezer.

Beoordeling

De bewering is onjuist en misleidend. De nieuwsuitzending blijkt in scène gezet. Het gaat hier om een toneelstukje, opgevoerd door een team van berucht geworden verspreiders van desinformatie omtrent de coronapandemie. De video is bovendien al een jaar oud en gaat dus niet over de huidige coronasituatie in Duitsland. Duitsland vaccineert nog steeds.

Feiten

Na een jingle die het begin van een journaal doet vermoeden, richt de nieuwslezer zich tot de kijker. Stephan Kohn heet hij, volgens een tekstbalkje in beeld. Hij stelt zich voor als "de interim-president van het Robert Koch Instituut." Naar eigen zeggen is hij gisteren door "de nieuwe Federale Minister voor Gezondheid, dr. Wodarg" in die functie is benoemd.

Hier moeten al alarmbellen gaan rinkelen. De president van het Robert Koch Instituut (RKI) heet namelijk al sinds 2015 Lothar Wieler. De Federale Minister voor Gezondheid is Karl Lauterbach, sinds deze op 8 december 2021 Jens Spahn opvolgde.

In scène gezet

De oplettende kijker ziet dat het hier gaat om een toneelstukje. Rechtsonder in beeld is de tekst "a global pandemic exit exercise" te zien, ofwel: "een oefening voor een uitweg uit de wereldwijde pandemie."

Op het scherm achter de nieuwslezer is het adres van een website te zien: basiscamp.live. Op die website staat uitgelegd wat de bedoeling van het filmpje is. Het blijkt te gaan om een "oefening" van een "crisisteam van een fictieve Duitse overheid."

Het filmpje maakt deel uit van een reeks van vijf lange video’s waarin verslag wordt gedaan van deze oefening. De video’s zijn opgenomen tussen 20 en 24 augustus 2021 en gaan dus ook niet over de huidige coronasituatie in Duitsland.

In de oefening maakte het fictieve crisisteam "een analyse van de reële risicosituatie in Duitsland in Augustus 2021" en "ontwikkelde het maatregelen om gevaar te voorkomen." Zo valt te lezen op de website.

Eén van de maatregelen die werd voorgesteld, was het stopzetten van de vaccinatiecampagne gedurende twee weken. In werkelijkheid is dit nooit gebeurd, zo schreven ook de factcheckers van ABC destijds al.

Volgens het vaccinatiedashboard van het Duitse Ministerie voor Gezondheid worden tegenwoordig gemiddeld 20.000 Duitsers per dag gevaccineerd. Dat betekent dat er elke vier seconden iemand wordt geprikt.

In totaal hebben 64,8 miljoen mensen in Duitsland (77,9% van de bevolking) ten minste één vaccin ontvangen; zijn 63,4 miljoen mensen (76,3%) twee keer geprikt; hebben 51,6 miljoen mensen (62,1%) één boosterprik gehaald en zijn 7,4 miljoen mensen (8,9%) al twee keer geboosterd. 

Stichting Coronacommissie

Het fictieve crisisteam dat de video maakte, bestaat uit berucht geworden verspreiders van desinformatie omtrent de coronapandemie. Op de website waarop de video werd gepubliceerd, valt te lezen dat het initiatief voor de oefening kwam van Reiner Fuellmich en Viviane Fischer.

Fuellmich en Fischer zijn de voorzitters van de Stichting Coronacommissie. Deze stichting organiseerde ook al eens een schijntribunaal tegen onder anderen Bill Gates en Anthony Fauci, omdat zij de coronapandemie zouden hebben veroorzaakt. In werkelijkheid is daar geen aannemelijk bewijs voor. Ook dat tribunaal was een toneelstuk, maar werd door sommige mensen voor echt aangezien. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef daarover deze factcheck.

In de oefening van het fictieve crisisteam speelt Fuellmich zelf de rol van Bondskanselier van Duitsland. De fictieve Minister voor Gezondheid is Wolfgang Wodarg. Wodarg is in werkelijkheid voormalig Duits parlementariër. Hij is ook betrokken bij de Stichting Coronacommissie en werd door dpa al eerder betrapt op het verspreiden van misleidende informatie over coronavaccins.

De nieuwslezer die zich voorstelt als interim-president van het RKI is Stephan Kohn. Kohn werkte tot mei 2020 op het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 8 mei 2020 stuurde hij, op eigen houtje, een rapport naar het Duitse corona-crisisbeheersingsteam, de Kanselarij en alle deelstaatregeringen. Daarin noemde Kohn de coronacrisis "vals alarm," waarbij hij het liet lijken alsof dit ook de positie van het Ministerie was. Kohn werd daarop geschorst.

(Stand van zaken: 15/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

RKI (gearchiveerd)

Lothar Wieler (gearchiveerd)

Karl Lauterbach (gearchiveerd)

Basiscamp.live (gearchiveerd)

Factcheck ABC (gearchiveerd)

Vaccinatiedashboard (gearchiveerd)

Factcheck dpa 1

Wolfgang Wordarg (gearchiveerd)

Factcheck dpa 2

Zeit Online (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.