Geen arrestatie

Dr. Anthony Fauci zit in thuisisolatie na positieve test

21.06.2022, 17:45 (CEST)

Niet bij alle Amerikanen is Anthony Fauci even geliefd. Als medisch-adviseur van Biden is hij het gezicht van de coronamaatregelen en regelmatig onderwerp van nepnieuws. Wat is het deze keer?

De Amerikaanse Dr. Anthony Fauci testte midden juni positief op COVID-19. Op Facebook gaat nu het gerucht rond dat dit een gecodeerd bericht zou zijn: Fauci is eigenlijk gearresteerd, wordt er beweerd. Werkelijk waar? Of worden arrestatie en isolatie hier mogelijk door elkaar gehaald?

Beoordeling

Deze bewering is onjuist. Fauci testte op 15 juni positief op COVID-19 en bevindt zich sindsdien in zelfisolatie. Er is geen enkel bewijs te vinden dat hij gearresteerd zou zijn. Daarnaast is hij niet de Amerikaanse minister van Volksgezondheid, maar directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en Bidens wetenschappelijke hoofdadviseur betreffende de coronapandemie.

Feiten

In deze verklaring van het National Institute of Health (NIH) valt te lezen dat Fauci op 15 juni 2022 positief testte op COVID-19. Fauci is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), wat deel is van het NIH. Hij is Bidens wetenschappelijk hoofdadviseur betreffende de coronapandemie in de VS en werd het gezicht van de coronamaatregelen. Niet te verwarren dus met de functie van minister van Volksgezondheid, die sinds maart 2021 door Xavier Becerra vervuld wordt.

In het NIH-statement, waarvan de informatie door betrouwbare nieuwsbronnen is overgenomen (hier, hier, hier), wordt vermeld dat Fauci zijn tweede boosterprik heeft gehad, milde symptomen ervaart en van thuis verder werkt. Aan de lijst met media-optredens van Fauci, die het NIH bijhoudt, is sinds 11 juni 2022 niets meer toegevoegd. Logisch, aangezien Fauci in isolatie zit. Of zou dit ergens toch kunnen betekenen dat hij gearresteerd is?

Nee hoor: in deze video van 16 juni zien we Fauci namelijk in een uitwisseling bij de senaatzitting van de Health, Education, Labor & Pension Comittee onder leiding van de Republikeinse senator Paul Rand. Fauci is aanwezig in de zaal via een beeldscherm (0:00), vanuit een huiselijke kantoorsetting (1:16). Hij werkt van thuis.

Dergelijke uitwisselingen over het verloop van de coronapandemie in de Verengigde Staten tussen Fauci en Rand vonden sinds de pandemie al vaker plaats. Onder normale omstandigheden gebeurt dat in levende lijve, zoals hier en hier te zien.

Fauci was menigmaal het onderwerp van nepnieuwsberichten die Deutsche Presse-Agentur checkte (hier en hier). Ook een arrestatie werd al eens eerder foutief beweerd. Er is in dit geval dan ook geen aanleiding om te geloven dat de besmetting van Fauci codetaal voor een arrestatie is.

(Stand van zaken: 21.06.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Verklaring NIH (gearchiveerd)

Xavier Becerra (gearchiveerd)

Nieuwsbericht CNN (veerd)

Nieuwsbericht New York Times (gearchiveerd)

Nieuwsbericht Reuters (gearchiveerd)

Media-optredens Fauci (gearchiveerd)

Video 16 juni (gearchiveerd)

Home-Office voor Fauci (gearchiveerd)

Bijeenkomst Fauci-Rand 11.01.2022 (gearchiveerd)

Bijeenkomst Fauci-Rand 4.11.2021 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.