Wielrenners Parijs-Nice hadden vooral griepverschijnselen

07.04.2022, 17:06 (CEST)

"wielrennen: 95 van de 154 wielrenners storten in tijdens de klassieker Parijs-Nice", zo luidt de kop van een artikel dat op Facebook wordt gedeeld (hier gearchiveerd). De gebruiker die de screenshot plaatst heeft wel een idee waar dat door komt: "Tja, allemaal een paar prikjes gehad hé..." schrijft hij bij zijn bericht.

Beoordeling

Het bericht is totale onzin. Renners zijn niet 'ingestort', maar haakten om uiteenlopende redenen af. Vooral verschillende vormen van griepverschijnselen worden genoemd. Frontnieuws, waar het artikel vandaan komt, deelt nog desinformatie over toegenomen hartproblemen, maar daarvan lijkt geen van de wielrenners last te hebben gehad. Er lijkt tevens geen enkele link met coronavaccins te zijn.

Feiten

Het blijkt te gaan om een artikel van complotsite Frontnieuws, waar regelmatig desinformatie over coronavaccins is gedeeld de afgelopen twee jaar. En zelfs nu de coronacrisis op haar einde lijkt te lopen, houdt het voor Frontnieuws dus nog niet op.

Frontnieuws nuanceert in het stuk de eigen claim uit de kop. Zo wordt er geschreven dat dertig procent moest "opgeven wegens griepverschijnselen". Dat klinkt al heel anders dan 'instorten', wat suggereert dat de deelnemers tijdens het fietsen van hun fiets gevallen zijn.

Het klopt dat er slechts 59 wielrenners over de finish kwamen in Nice. Het klopt alleen niet dat de andere 95 renners in elkaar gestort zijn. Er zijn tal van redenen waardoor niet iedereen de finish haalde. Zo bericht de NOS dat van 44 afhakers "maag- en darmklachten" vaak benoemd werd als reden. In hetzelfde artikel schrijft het over een nieuwe afhaker, die voorafgaand aan de laatste etappe een vallend reclamebord over zich heen kreeg. Er lijkt daarbij geen link te zijn met het coronavaccin.

Voorafgaand aan de vijfde etappe vielen ook al achttien wielrenners uit, wederom om verschillende redenen, met ditmaal luchtwegklachten als de voornaamste. Ook wordt er gesproken over blessures. In een artikel van 'In de leiderstrui' wordt geschreven over de af- en uitvallers rondom de zesde etappe. Wederom verschillende redenen.

Maar waar Frontnieuws schrijft over een zogenaamd toegenomen kans op hartproblemen door mRNA-vaccins, is er geen enkel bericht te vinden over uitvallers bij Parijs-Nice die hiervan last hadden. Er worden tal van oorzaken genoemd, maar hartproblemen komen niet in het stuk voor. Van redenen die wel genoemd worden, zoals griepverschijnselen of blessures, is er geen enkele aanleiding te geloven dat dit langetermijneffecten van coronavaccins zijn.

Eén van de teammanagers denkt te weten waarom er zoveel griepachtige verschijnselen in zijn ploeg voorkomen: tegenover wielrenwebsite Wielerflits noemt hij de verminderde weerstand na twee jaar coronacrisis als mogelijke oorzaak. Niet onmogelijk: er is in dezelfde periode als de rit Parijs-Nice, mede door verminderde weerstand, in de hele linie van de maatschappij een toegenomen aantal griepbesmettingen geconstateerd.

Maar dat er tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Nice 95 renners zouden zijn 'ingestort' en dat er een relatie is met hartproblemen of coronavaccins, is totaal uit de duim gezogen. Over de zogenaamde toename van hartproblemen sinds het uitrollen van de coronavaccins, waar Frontnieuws ook van alles over te melden heeft, schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) al meerdere factchecks: hier, hier en hier.

(Stand van zaken: 07/04/22)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Uitslagen Parijs-Nice (gearchiveerd)

Starters Parijs-Nice (gearchiveerd)

NOS over 44 afhakers (gearchiveerd)

NOS over 18 afhakers (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Artikel Wielerflits (gearchiveerd)

Artikel In de leiderstrui (gearchiveerd)

NOS over griepbesmettingen (gearchiveerd)

Factchecks dpa (hier, hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com