Saharazand en –stof bevat een magnetisch mineraal

22.03.2022, 15:51 (CET)

Meerdere video’s van mensen die met een magneet en zand in de weer zijn, doen doe ronde op het internet. "Dacht u dat het Saharazand was?" vraagt één man in het Nederlands. "Het is geen zand. Je mag zelf raden wat het is," vervolgt hij, terwijl hij met een magneet de korrels op een wit papiertje verschuift. Iemand anders deelt een Spaanstalige video waarbij een man de zandkorrels met een magneet oppikt. "Hier het bewijs dat er GEEN zandstorm is! Zand is niet magnetisch! Het is dus exact zo als ik in voorgaande berichten schreef, HAARP in combi met CHEM-TRAILS!," aldus de Nederlandse tekst erbij.

Beoordeling:

Zand kan wel degelijk magnetisch zijn. Ook Saharastof bevat het magnetische mineraal magnetiet. Voor het bestaan van chemtrails is bovendien geen bewijs, ook deze video’s hebben daar niets mee te maken. HAARP is een Amerikaans onderzoeksprogramma dat niet het weer kan manipuleren en dus ook geen zandstormen kan veroorzaken.

Feiten:

Door zandstormen en een wind uit het zuiden werden vorige week veel plekken in Europa overdekt met een laag stof. Dit was het meest intens in zuidelijke gebieden, zoals Spanje. Maar ook in Nederland dwarrelde de stof neer en kleurde de lucht even een gelige kleur.

Allereerst is het goed om op te merken dat het hier gaat om Saharastof, niet echt om Saharazand. "Zand kan zo hoog niet zweven in de lucht, stof wel," aldus meteoroloog Martijn Dorrestein bij RTL Nieuws. Door een storm wordt het stof uit de Sahara omhoog geworpen, tot wel 10 kilometer hoogte, en kan het zo met een zuidelijke wind in Europa terechtkomen.

Ook het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) legt uit dat met zulke zuidelijke winden de zwaarste zanddeeltjes vaak al onderweg verloren zijn gegaan. Het Saharazand dat in ons land dan omlaag komt, is heel fijnkorrelig. In video’s uit Spanje is dan ook meer zandachtige structuur te zien dan in die uit Nederland.

Zand is volgens de Facebookberichten niet magnetisch. Dus wat de mannen in de video’s met hun magneet aantrekken zou onmogelijk zand of stof uit de Sahara kunnen zijn. Dat klopt daarentegen niet. Het mineraal magnetiet is een veelvoorkomend bestanddeel van zand en zeer magnetisch.

Het magnetische mineraal komt ook voor in Saharazand en in Saharastof. Dat staat beschreven in verschillende wetenschappelijke studies en artikelen. Bijvoorbeeld op pagina 3 en 4 in dit hoofdstuk uit het boek over Saharastof van SCOPE (Scientific Committee on Problems of the Environment). Of in deze studie naar de magnetische aspecten van Saharastof.

Hoewel we niet weten wat de twee mannen precies filmen zonder dit onder een microscoop te leggen, kan in ieder geval wel worden geconcludeerd dat stof en zand uit de Sahara wel degelijk magnetische eigenschappen heeft.

Een andere video waarin werd beweerd dat het stof allerlei chemische stoffen zou bevatten, werd ook al in het Duits ontkracht door Deutsche Presse-Agentur.

HAARP en chemtrails

Aangezien Saharastof en –zand gewoon magnetische eigenschappen blijkt te hebben, zijn deze video’s ook geen bewijs voor chemtrails, de inmenging van HAARP of andere insinuaties dat we hier met iets anders te maken hebben. Zowel chemtrails als HAARP zijn onderwerpen van veelgedeelde complottheorieën, die ook al meermaals zijn ontkracht.

HAARP staat voor ‘High-frequency Active Auroral Research Program’. Het is een Amerikaans onderzoeksprogramma in Gakona, Alaska dat de ionosfeer onderzoekt. In een eerdere factcheck toonde dpa al aan dat dit systeem op geen manier het weer kan beïnvloeden. Het kan dus ook geen zandstormen veroorzaken.

Ook voor de veelgehoorde chemtrails-theorie, waarbij vliegtuigen chemische stoffen over de aarde zouden sproeien, is nooit bewijs geweest. Ook hierover schreef dpa eerder al een uitgebreide factcheck.

(Stand van zaken: 22/03/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Saharastof in Spanje (gearchiveerd)

Over Saharastof in Nederland (gearchiveerd)

RTL Nieuws over Saharastof (gearchiveerd)

KNMI over Saharazand/stof (gearchiveerd)

Over magnetiet (gearchiveerd)

SCOPE over Saharazand/stof (gearchiveerd)

Over SCOPE (gearchiveerd)

Studie met Saharastof (gearchiveerd)

Dpa-factcheck Luxemburg

Over HAARP (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over HAARP

Dpa-factcheck over chemtrails

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com