Video toont opnames videoclip in 2020, geen gesneuvelde militairen in 2022

21.03.2022, 17:21 (CET)

Lijken in vuilniszakken, op elkaar gestapeld in een vrachtwagen. Dat lijkt te zien in een video die wordt gedeeld op sociale media. Maar dan ziet men opeens dat één lijk toch niet zo dood is, maar rustig een sigaret rookt. "Gesneuvelde militaire.....geloofwaardig hé", klinkt het als commentaar op Facebook. Het lijkt een referentie naar het huidige conflict in Oekraïne. Maar is dat effectief doorgestoken kaart?

Beoordeling

De video werd in realiteit gemaakt bij de opnames van een videoclip van een Russische rapper. Deze verscheen in september 2020. Het heeft dan ook niets te maken met gesneuvelde militairen in 2022.

Feiten

Opmerkelijk genoeg is het niet de eerste keer dat deze video volledig uit zijn context werd gehaald en gekoppeld aan een foute claim. In de lente van 2021 onderzocht Deutsche Presse-Agentur (dpa) de video al. Destijds was dat met de bewering dat het om neppe coronadoden zou gaan.

De originele video verscheen op TikTok via het account @vasyaivanovdesign. In de videobeschrijving staan de woorden 'video shoot', 'rapper', 'Husky' en 'backstage'. Zo wordt de ware origine van de beelden duidelijk. En die ligt bij de Russische rapper Husky (Khaski of Хаски in het Russisch). De beelden werden gemaakt tijdens de opnames van de videoclip van zijn nummer 'Nooit' (Никогда-нибудь in het Russisch).

De videoclip werd in september 2020 op YouTube gezet. Daarin is de vrachtwagen met lijken in vuilniszakken te zien. De beelden zijn grafisch en gewelddadig en hebben een leeftijdsbeperking op YouTube. Ivanov, die het 'behind the scenes'-beeld deelde op TikTok, was een production designer voor de videoshoot, zo blijkt uit de aftiteling.

De beelden hebben dus niets te maken met gesneuvelde militairen, maar alles met een Russische rapper die bijna twee jaar geleden een videoclip uitbracht.

(Stand van zaken: 21/03/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa-factcheck 2021

Originele TikTokvideo (gearchiveerd)

TikTok-accont @vasyaivanovdesign (gearchiveerd)

Video op YouTube (gearchiveerd)

VK-profiel van rapper Husky (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com