Video met rokend lijk werd gemaakt bij opname videoclip, geen link met corona

01.04.2021, 14:43 (CEST)

Een nieuwe video die moet bewijzen dat er een "plandemie" gaande is, circuleert momenteel op Facebook. In de video is een oranje vrachtwagen te zien, met in de laadruimte een wel erg lugubere lading: lichamen die in zwarte zakken zijn verpakt. Wanneer de camera inzoomt is te zien dat iemand met zijn hoofd uit de zak steekt en een sigaret rookt. Een Nederlandse facebookgebruiker deelt een versie van de video, waar de tekst "supposedly these are coronavirus deaths, he’s smoking wtf??" in staat. "Ach we weten toch zolangzamerhand wel dat we voor de gek gehouden worden (sic)," schrijft de man er zelf bij (Facebookpost en video gearchiveerd). "People dying from corona....." schrijft een vrouw bij een versie van de video waar geen tekst op te zien is. In de reacties onder de post (hier gearchiveerd) wordt boos en geschokt gereageerd.

BEOORDELING: De video is gemaakt bij de opnames van een videoclip. Die clip van een Russische rapper verscheen in september 2020. De zakken in de vrachtwagen zijn geen mensen die overleden aan corona. De video heeft geen link met COVID-19.

FEITEN: Er gaan verschillende versies van dezelfde video rond op sociale media. De beelden worden gedeeld door verschillende accounts, met en zonder tekst door het beeld heen. De originele video werd op het videoplatform Tiktok geplaatst door het account @vasyaivanovdesign. In de videobeschrijving schrijft hij in het Russisch: 'video shoot', 'rapper', 'Husky', en 'backstage'. Er wordt geen link gelegd met corona. Op dit account zijn ook nog meer backstagevideo’s van de videoclip te zien.

Husky (in het Russisch Khaski of Хаски) is de naam van een Russische rapper. In september 2020 publiceerde hij de videoclip waarin de vrachtwagen met ingepakte lijken te zien is. Het nummer heeft de titel "Nooit" (in het Russisch Никогда-нибудь). Ook inhoudelijk wordt er in dit nummer niet naar de coronapandemie verwezen.

Op YouTube heeft de videoclip een leeftijdsbeperking omdat deze grafische en gewelddadige scènes bevat. De Deutsche Presse-Agentur (dpa) besloot daarom om de video ook hier niet te linken maar heeft de tekst gecontroleerd. Ook is geverifieerd dat de truck daadwerkelijk in de clip te zien is.

De naam van Tiktok-gebruiker Vasya Ivanov, wiens video van de rokende man online onterecht in verband wordt gebracht met corona, is ook te zien in de aftiteling van de videoclip. Ivanov werkte als production designer bij de videoshoot.

Een ander beeld uit dezelfde videoclip van Husky werd eerder al foutief in verband gebracht met het coronavirus. AFP Indonesia toonde dit in september 2020 aan in een factcheck.

---

Links:

Facebookpost 1: https://www.facebook.com/hennie.spieard/posts/1935278816628534
(gearchiveerd: https://archive.ph/gLT9J )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/uvvEb )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/jenny.repko.5/posts/289607232885917
(gearchiveerd: https://archive.ph/Ao2Lv
(Video gearchiveerd: http://dpaq.de/wqsgU )

Originele Tiktokvideo: http://dpaq.de/XJigG
(gearchiveerd: https://archive.ph/zeYkz )

Tiktok-account @vasyaivanovdesign: https://www.tiktok.com/@vasyaivanovdesign?
(gearchiveerd: https://archive.ph/Z5Sne )

VK-profiel Rapper Husky: https://vk.com/husky_music  
(gearchiveerd: https://archive.ph/5ddFw )

Videoclip op Youtube (26. September 2020): https://www.youtube.com/watch?v=8sx-aG8e-8M&t=142s
(gearchiveerd: https://archive.ph/SHhxc )

Faktencheck von AFP Indonesien über einen weiteren Ausschnitt des Videos: (23. September 2020): https://factcheck.afp.com/video-shows-filming-music-video-moscow (archiviert: https://archive.ph/DfCqY )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com