Speech van Poetin uit 2016 verkeerd ondertiteld

11.03.2022, 18:02 (CET)

Nu Rusland door de oorlog in Oekraïne in het centrum van de belangstelling staat, worden ook oudere video’s weer nieuw leven ingeblazen. Zo gaat er momenteel een video rond met een speech van president Poetin. Volgens de titel en de ondertiteling zou hij hierin praten over ‘het boosaardige plan van de supermachten’. Ook in Nederland wordt de video gedeeld (hier en hier). "Lijkt me een duidelijke waarschuwing," schrijft één vrouw.

Beoordeling:

De ondertiteling in deze video klopt niet. Deze hoax gaat al sinds maart 2020 met Spaanse ondertitels rond. In werkelijkheid sprak de Russische president in deze speech uit 2016 over de Tweede Wereldoorlog en de overwinning van Rusland destijds. Hij gaf geen commentaar op wereldmachten en zegt niets over ‘boosaardige plannen’.

Feiten:

Deutsche Presse-Agentur (dpa) bekeek deze opmerkelijke video al eens eerder. In april 2021 ging dit bericht namelijk ook al eens rond, maar toen in geschreven vorm. Dpa legde toen al in een factcheck uit dat het hier gaat om een video met onjuiste ondertiteling.

Wat bleek: dat de Russische president de VS en Europa zou beschuldigen van het willen uitdunnen van de wereldbevolking is een hoax die in 2020 al opdook. Deze ontstond doordat er onder de Russische speech van Poetin verkeerde Spaanstalige ondertiteling werd geplaatst. In deze nieuwe video is nu ook Engelse en Perzische tekst toegevoegd.

Deze verkeerd vertaalde video werd in het voorjaar van 2020 al ontkracht door de Argentijnse factcheckers van Chequeado en de Britse factcheckwebsite Infotagion.

De ondertiteling is echter uit de duim gezogen. In werkelijkheid is het een speech van Poetin op 9 mei 2016. Dat dit dezelfde speech is, is onder meer te zien aan het lintje op zijn borst en de mensen achter Poetin. Deze video heeft wel de juiste Engelstalige ondertiteling. Ook staat eronder de hele tekst uitgeschreven in het Engels.

Deze datum, 9 mei, is in Rusland de Dag van de Overwinning, waarop de overgave van Duitsland in 1945 wordt herdacht. De Russische president sprak hier alleen over de herinneringen aan die oorlog en de overwinning van Rusland destijds. Hij benoemt wel nog hedendaags terrorisme, maar gaat verder niet in op huidige overheden of internationale politiek.

(Stand van zaken: 11/03/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Tweet met verkeerde Spaanse ondertitels (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Factcheck Chequeado (gearchiveerd)

Factcheck Infotagion (gearchiveerd)

Speech op website Kremlin (gearchiveerd)

Over de Dag van de Overwinning (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com