Hoax over zogenaamde speech van Poetin duikt opnieuw op

15.04.2021, 10:48 (CEST)

"Ik ken jullie satanistische plannen om de bevolking van de planeet te verminderen. Als de VS en Europa hun plannen niet onmiddelijk stoppen, zult u niet alleen Gods toorn onder ogen zien, maar ook die van mij." Dat zou de Russische president Vladimir Poetin op 11 april 2021 gezegd hebben, tijdens een toespraak aan de wereld. Een afbeelding met een Engelse tekst waarin de inhoud van die speech zou staan, gaat online rond. In de tekst zijn een aantal passages rood onderstreept. Een Nederlandse man deelt de afbeelding met een gedeeltelijke Nederlandse vertaling (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: De beschreven uitspraken werden niet door president Poetin gedaan. Hij gaf op 11 april 2021 geen toespraak en deed deze uitspraken ook niet eerder. De hoax dat Poetin de Verenigde Staten en Europa ervan zou beschuldigen de wereldbevolking te willen uitdunnen, bestaat al sinds vorig jaar en werd al eerder ontkracht. De foute claims ontstonden door een video waarin een speech van de Russische president verkeerd werd ondertiteld.

FEITEN: De Engelse tekst uit de afbeelding komt uit een kort artikel van de website O.N.E. News, gepubliceerd op 11 april 2021. Er wordt op de website nergens een bron voor de tekst genoemd. Alleen de titel 'Vladimir Putin’s Speech To The World!!' insinueert dat de tekst eronder uit een speech van Poetin komt.

Het Kremlin van Moskou, waar de Russische regering zetelt, deelt op zijn website de transcripten van vergaderingen en toespraken van de president. Op 11 april 2021 hield Poetin volgens deze gegevens geen toespraak. In de twee weken ervoor sprak Poetin over verschillende binnenlandse zaken met Russische politici en andere betrokkenen, maar is er geen sprake van een internationale speech.

Dat de Russische president de VS en Europa zou beschuldigen van het willen uitdunnen van de wereldbevolking is een claim die vorig jaar al opdook. De hoax ontstond in maart 2020 doordat er onder een Russische speech van Poetin verkeerde Spaanstalige ondertiteling werd geplaatst. Deze verkeerd vertaalde video werd in het voorjaar van 2020 al ontkracht door de Argentijnse factcheckers van Chequeado en de Britse factcheckwebsite Infotagion.

De ondertiteling bevat veel van dezelfde boodschap als die nu weer op Facebook wordt gedeeld. De 'leiders van de wereld', waaronder de VS en Europa, zouden er op uit zijn om wereldbevolking terug te dringen. Hier is niets van waar. In werkelijkheid gaat het hier om een speech van Poetin op 9 mei 2016. Dat is in Rusland de Dag van de Overwinning, waarop de overgave van Duitsland in 1945 wordt herdacht. De Russische president sprak hier alleen over de herinneringen aan die oorlog en de overwinning van Rusland destijds. Hij gaat niet in op huidige overheden of internationale politiek.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/924148898344418/permalink/943092996450008/
(gearchiveerd: https://archive.ph/IXpn0 )

Artikel met vermeende speech: https://www.ournewearthnews.com/2021/04/11/vladimir-putins-speech-to-the-world/
(gearchiveerd: https://archive.ph/gD8Bn )

Transcripten op website Kremlin: http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts
(gearchiveerd: https://archive.ph/s1fod )

Video met verkeerde ondertitels: http://dpaq.de/T9nFV
(video gearchiveerd: https://perma.cc/R3A5-5S8U )

Factcheck Chequeado: http://dpaq.de/IjOvg
(gearchiveerd: https://archive.ph/2tJLN )

Factcheck Infotagion: https://infotagion.com/factcheck-did-vladimir-putin-blame-the-west-for-spreading-covid-19/
(gearchiveerd: https://archive.ph/d1ElC )

Originele video speech en Engels transcript: http://en.kremlin.ru/events/president/news/51888
(gearchiveerd: https://archive.ph/fJBQs

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com