Video met lijkenzakken toont (nog steeds) klimaatdemonstratie in Wenen

02.03.2022, 15:45 (CET), letztes Update: 07.03.2022, 14:05 (CET)

Een gebruiker deelt een video (hier gearchiveerd) in de Facebookgroep ‘Vrede met Rusland’ van een verslaggever voor een aantal lijkenzakken. Maar dan blijkt één van de zogenaamde lijken nog in leven. De video wordt betiteld als een "rampzalig mislukte propaganda-video op de Poolse TV".

Beoordeling

Het is een hoax uit de oude doos. Eerder werd de video al in de context van de coronapandemie geplaatst en zou deze uit Duitsland afkomstig zijn. Het gaat echter om een klimaatdemonstratie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Feiten

Het gaat hier om een wel heel opzichtige hoax. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef eerder al een factcheck toen dezelfde video misbruikt werd om aan te tonen dat de coronapandemie nep zou zijn. Toen werd gesteld dat de video uit Duitsland afkomstig was. Ditmaal wordt het Duits dat de verslaggever spreekt kennelijk aangehoord voor Pools.

Allebei zijn onjuist: het fragment komt uit Wenen, waar in februari van dit jaar verslag werd gedaan van een klimaatdemonstratie. Het origineel is hier terug te vinden. Meer foto’s zijn terug te vinden op de Facebookpagina van de actiegroep. Vermoedelijk zal niemand de illusie hebben gehad dat de personen in de zakken ook daadwerkelijk dood waren.

Het is niet duidelijk of de claims op Facebook geplaatst zijn in het licht van de oorlog in Oekraïne. Wel is duidelijk dat het in ieder geval niet gaat om een propagandavideo op de Poolse televisie.

(Stand van zaken: 02/03/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd; gearchiveerde video)

Eerdere factcheck dpa

Video OE24 (gearchiveerd)

Facebookpost Fridays For Future (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com