Lijkenzakken waren onderdeel van klimaatdemonstratie in Wenen

08.02.2022, 14:20 (CET), letztes Update: 07.03.2022, 14:12 (CET)

Op Facebook gaat een video rond (video hier gearchiveerd) waarop een verslaggever voor een aantal lijkenzakken te zien is. Terwijl de verslaggever aan het woord is, blijkt één van de "overledenen" nog in leven. "Kijk naar alle lijkenzakken in Duitsland," schrijft de gebruiker in het Engels boven de video. "Covid richt een ravage aan en decimeert de bevolking. Oh wacht even, er gebeurt een wonder op live TV." Iemand anders schrijft: "De media die het verknalt."

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Het gaat om een klimaatdemonstratie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De suggestie dat de lijkenzakken ook maar iets met het coronavirus te maken hebben, is dus onjuist.

Feiten

Wat direct opvalt, is de header onder in beeld. Daar staat toch echt dat het tafereel in Wenen plaatsvindt, de hoofdstad van Oostenrijk, en dus niet in Duitsland. Wie vervolgens de rest van de tekst intikt in de Google-zoekbalk, komt al snel op de zoekopdracht "Wien: Demo gegen Klimapolitik" uit. Dat levert direct deze publicatie van een Oostenrijks medium op.

Op de video van OE24 is dezelfde verslaggever, Marvin Bergauer, te zien voor dezelfde achtergrond. Ook hier komt één van de "lijken" even tot leven. Dit moeten echter geen coronadoden voorstellen. Het is een demonstratie van Fridays for Future tegen de huidige Oostenrijkse klimaatpolitiek, die begin februari 2022 plaatsvond. Op één van de spandoeken staat bijvoorbeeld de tekst dat een wet voor bescherming van het klimaat levens redt.

Het hele tafereel heeft dus niets met corona te maken. Die suggestie wordt ten onrechte gewekt. Ook een andere Facebookgebruiker deelde de video, maar werd er in de reacties al op geattendeerd dat dit niet klopte en plaatste de link naar het artikel van OE24 in het bericht erboven.

(Stand van zaken: 08/02/2022) 

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd; gearchiveerde video)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel OE24 (gearchiveerd; gearchiveerde video)

Demonstratie Fridays for Future (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com