Canadese simulatie IC-afdeling onterecht bestempeld als Italiaans

24.01.2022, 17:03 (CET)

Een gebruiker op Facebook deelt een foto (hier gearchiveerd) van twee ziekenhuismedewerkers aan het bed van een patiënt. De patiënt is echter overduidelijk een pop en mist een arm. "Ziekenhuis in Italië vergeet de arm op de mannequin te zetten. Arme C. patiënt..." staat er in de afbeelding geschreven. "Wat een show," schrijft de gebruiker erbij.

Beoordeling

Er is hier geen sprake van een show. Het gaat om een simulatie van intensieve zorg die wordt verleend in een universitair ziekenhuis in Québec, Canada. Het tafereel – opgenomen in april 2020 – speelt zich dus niet in Italië af en er wordt bovendien geen geheim gemaakt van het feit dat het om een simulatie gaat.

Feiten

In België circuleerde dezelfde foto al, maar dan zou de scène zich in een Frans ziekenhuis afspelen. Dat bleek onjuist, net als de nieuwe claim dat het in Italië zou zijn.

In werkelijkheid is het beeld afkomstig uit een reportage van een Canadees televisiestation, Radio-Canada. De reportage stamt al van april 2020, aan het begin van de pandemie dus. Hij is niet in Italië of Frankrijk gemaakt, maar in een ziekenhuis in de Canadese stad Québec. De dokter in de reportage is Mathieu Simon, werkzaam voor het Universitair Instituut voor Cardiologie en Pulmonologie van Québec (IUCPQ).

De video die in de reportage door Radio-Canada in het interview met Dr. Simon gemonteerd is, is ook door het IUCPQ zelf op YouTube geplaatst. Hier is dezelfde scène, inclusief personeel en mannequin, te zien als in het Nederlandse Facebookbericht. In de titel van de video staat heel duidelijk vermeld dat het om een simulatie van de intensive care gaat.

In de reportage van Radio-Canada zegt Dr. Simon duidelijk dat de IC-afdeling niet openbaar is voor de pers, waardoor ze een simulatie laten zien. Er wordt dus niet gedaan alsof het hier om een echte coronapatiënt gaat.

(Stand van zaken: 24/01/22)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Factcheck dpa België

Radio-Canada (gearchiveerd)

Reportage Radio-Canada (gearchiveerd)

Mathieu Simon in 2016 (gearchiveerd)

IUCPQ (gearchiveerd)

Oorspronkelijke beelden verpleegsters en mannequin (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com