Canadese pop komt uit reportage van april 2020, niet Frankrijk in 2022

10.01.2022, 17:46 (CET), letztes Update: 18.01.2022, 17:10 (CET)

Een foto van een Frans TV-programma zou tonen hoe het beelden uitzond van een mannequin in een ziekenhuisbed, met twee verpleegsters ernaast. Franse ziekenhuizen zouden het zo druk hebben door de omikronvariant dat ze niet eens tijd hebben om de pop van armen te voorzien voor de media, zo luidt de schampere claim over de foto op sociale media. (hier en hier) Er wordt geïmpliceerd dat hier wordt gedaan alsof de pop een echte patiënt is. Maar is dat inderdaad het geval?

Beoordeling

De Franse TV-zender BFM TV zond dit beeld helemaal niet uit. In realiteit werd het genomen uit een Canadese reportage van april 2020, waar er in het begin duidelijk werd gemaakt dat het om een oefening ging.

Feiten

Niet alles is wat het lijkt in deze afbeelding. Op het eerste gezicht lijkt het afkomstig van een uitzending van het programma "22h MAX" op de Franse TV-zender BFM TV. De datum is 22 november 2021, aangezien onderaan op de banner het nieuws te zien is dat Franse premier Jean Castex positief testte op COVID-19. Het uur is 22:01.

Maar op dat moment zond deze zender helemaal niet dat beeld uit. In werkelijkheid was er toen een persconferentie van de premier te zien over de situatie in Guadeloupe, waar enkele dagen eerder geweld uitbrak.

Het beeld van de mannequin in het ziekenhuisbed is afkomstig van een reportage van het Franstalige Radio-Canada uit april 2020. Het beeld is te zien vanaf ongeveer 2:05. De man aan het woord is dokter Mathieu Simon, diensthoofd van de Intensieve Zorgen van het Universitair Instituut voor Cardiologie en Pneumologie in Quebec.

Dr. Simon zegt zelf in het begin van de reportage dat de werkelijke covidafdeling niet wordt opengesteld voor de journalisten. In plaats daarvan laten ze via mannequins het protocol zien dat wordt gevolgd wanneer een coronapatiënt op Intensieve Zorgen wordt opgenomen. Het was dus helemaal niet de bedoeling om de kijker te misleiden en dit was duidelijk vanaf het begin van de reportage.

Desondanks was deze reportage al eens eerder de onvrijwillige bron van desinformatie en Radio-Canada schreef er dan ook een verduidelijking over in oktober 2021. Ook andere mannequins werden al gebruikt om desinformatie te verspreiden, zoals dpa reeds meermaals schreef.

In Frankijk werden de eerste gevallen met de omikronvariant gedetecteerd op 2 december 2021. Tegen Kerstmis was de variant goed voor 80% van de coronabesmettingen.

(Stand van zaken: 10/01/2022)

Links

Facebookpost BE (gearchiveerd)

Facebookpost NL (gearchiveerd)

22H MAX op BFM TV

BFM TV Castex coronapositief (gearchiveerd)

Franse premier test positief voor COVID-19 (gearchiveerd)

Over de situatie in Guadeloupe november 2021 (gearchiveerd)

Reportage Radio-Canada april 2020 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video van de reportage

Debunking Radio-Canada oktober 2021 (gearchiveerd)

Eerste omikronbesmettingen in Frankrijk (gearchiveerd)

Omikron in Frankrijk (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over poppen

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com