Duitse staat aansprakelijk bij gezondheidsproblemen na vaccinatie, verzekeringen staan erbuiten

24.01.2022, 15:38 (CET)

Op de website van de Duitse autoclub ADAC staat bij de ongevallenverzekering dat vaccinatieschade door opgelegde massavaccinatie niet wordt vergoed. Verschillende Facebookgebruikers delen een screenshot van de webpagina. De Nederlandse website Frontnieuws deelt het bericht ook. ‘Geen nepnieuws,’ aldus Frontnieuws. "Waarom wordt de verzekeringsdekking geweigerd als de Covid-19 vaccinatie zo veilig is?" vragen zij zich bovendien af.

Beoordeling:

De berichten missen op zijn minst context. Dit uitsluitsel van ADAC is wel echt en staat nog altijd op de website. Het is daarentegen niet nieuw of ingevoerd vanwege de coronavaccins. Dit is al het beleid sinds 2007. Bij door de staat opgelegde massavaccinatie is de Duitse staat ook aansprakelijk bij eventuele schade die iemand ondervindt door het vaccin.

Feiten:

De ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil-Club) is de Duitse versie van wat in Nederland de ANWB is. Naast hulp bieden als je onderweg met de auto strandt, bieden zowel de ADAC als de ANWB ook verschillende verzekeringen aan.

Eén van de aangeboden verzekeringen van ADAC is de ongevallenverzekering. Zo’n verzekering biedt dekking als je bijvoorbeeld blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. "Het geld kun je gebruiken om verlies aan inkomen op te vangen als je niet meer kunt werken. Of voor aanpassingen aan je huis als je blijvend invalide raakt," schrijft de Nederlandse consumentenbond. Het nadeel van ongevallenverzekeringen is dat deze alleen dekking biedt bij ongevallen. Overlijden of invalide worden door ziekte valt hier niet onder.

De ADAC zet op de overzichtspagina van de ongevallenverzekering uiteen wat er wel verzekerd is en wat niet. "Impfschäden aufgrund angeordneter Massenimpfungen" staat hier inderdaad in het rijtje van zaken die niet worden vergoed. Ook als je bijvoorbeeld deelneemt aan motorsportwedstrijden of letsel ondervindt tijdens een oorlog, kun je geen beroep doen op deze verzekering.

De opname van de vaccinatieschade in de ongevallenverzekering is niet recent. Het is ook niet gekoppeld aan de op dit moment lopende discussie over een coronavaccinatieplicht in Duitsland. ADAC laat in twee reacties op Twitter weten dat dit al sinds 2007 in de voorwaarden staat. "De uitsluiting in de ADAC ongevallenverzekering is alleen van toepassing op vaccinatieschade veroorzaakt door een door de staat bevolen massale vaccinatie," schrijft ADAC.

In Duitsland geldt sinds 1 maart 2020 bijvoorbeeld ook een vaccinatieplicht voor de mazelen voor schoolgaande kinderen. Ook eventuele schade hiervan zou dus niet onder de ADAC-verzekering vallen.

Dit betekent niet dat gezondheidsproblemen als gevolg van vaccinatie helemaal niet worden vergoed. In de Duitse infectiebeschermingswet staat opgenomen dat mensen die schade ondervinden door zowel verplichte vaccinaties als coronavaccinaties, recht hebben op hulp en compensatie door de overheid.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) bewees eerder al in een Duitstalige factcheck dat ook bij kinderen de staat aansprakelijk is voor eventuele gezondheidsschade na een coronavaccinatie.

Sinds de start van de vaccinatiecampagne gaan er vaker geruchten over het wel of niet uitkeren door verzekeringen. Dpa schreef eerder al dat levensverzekeringen in Nederland ook na coronavaccinatie blijven uitkeren. Bovendien stellen verzekeraars vaccinatie niet 'gelijk aan zelfmoord', zoals ook eerder werd beweerd.

(Stand van zaken: 24/01/2021)

Links:

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

ANWB over ADAC (gearchiveerd)

Consumentenbond over ongevallenverzekeringen (gearchiveerd)

Uitsluitingen ongevallenverzekeringen ADAC (gearchiveerd)

ADAC tweet I (gearchiveerd)

ADAC tweet II (gearchiveerd)

Vaccinatieplicht mazelen (gearchiveerd)

Paragraaf 60 van infectiebeschermingswet (gearchiveerd)

Duitse factcheck over aansprakelijkheid

dpa-factcheck over levensverzekeringen

dpa-factcheck over bewering zelfmoord

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com