Uitspraak over oude mensen is niet van Christine Lagarde

14.01.2022, 16:46 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een foto waar een citaat op staat dat van Christine Lagarde, oud-voorzitter van het IMF, zou zijn. Ze zou vinden dat er iets moet gedaan worden aan het feit dat oude mensen te lang leven. De tekst op de foto betrekt de coronapandemie hier ook bij.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Christine Lagarde deze uitspraak ooit heeft gedaan. Waarschijnlijk is het een foute citatie van een persconferentie van het IMF, waar Lagarde niet bij was.

Feiten

Christine Lagarde is sinds november 2019 President van de ECB, de Europese Centrale Bank. Op de foto met het citaat, staat hetzelfde citaat op de achtergrond in het Spaans. Hier wordt Lagarde aangeduid met haar vorige functie, voorzitter van het IMF, het internationaal monetair fonds. Ze bekleedde deze functie van 2011 tot 2019.

Hoewel Christine Lagarde zich in het verleden meermaals heeft uitgelaten over de vergrijzing van de wereldbevolking, heeft ze deze woorden nooit in de mond genomen. De persdienst van de Europese Centrale Bank bevestigde aan dpa dat dit citaat dan ook niet van haar is.

Volgens hen zou een toespraak van Lagarde uit 2016 verkeerd geciteerd zijn. Daarin stelt ze dat door een vergrijzing van de bevolking "onze kleinkinderen een onhoudbare publieke schuld en scherpe belastingsstijgingen zullen kennen die groei verhinderen en economische welvaart verminderen."

Het citaat doet echter al langer de ronde dan 2016. De factcheckers van Correctiv en Libération vonden respectievelijk versies uit 2014 en 2012. Volgens hen ligt de oorsprong van het verzonnen citaat bij een een persconferentie van het IMF uit 2012.

In deze persconferentie stelt José Viñals, toenmalig directeur kapitaalmarkten van het IMF dat het ouder worden van mensen iets goed is, maar ook een financieel risico met zich meebrengt. Bij deze persconferentie was Christine Lagarde echter niet aanwezig.

Nederlandstalige versie

De foto die onder Nederlandstaligen gedeeld wordt, plakt de Nederlandse tekst op een foto van wat een presentatie lijkt met het citaat in het Spaans. 

De foto uit de presentatie is afkomstig van een persconferentie op 31 maart 2016, toen Lagarde nog voorzitter van het IMF was. Deze versie van het citaat moet dus na die datum gemaakt zijn. 

Rechtsonderaan de foto staat jaibana.org. Dit is een website van een colombiaanse natuurbeschermingsvereniging die niet meer online is. 

De vroegste versie die dpa kon vinden, komt van december 2017 op een spaanstalige blog. Hoe dan ook veel te vroeg om iets met het coronavirus te maken te hebben, zoals de onderste zin in de afbeelding suggereert.

Deze claim werd eerder al onderzocht en ontkracht door dpa in het Duits en het Frans

(Stand van zaken: 14.01.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Christine Lagarde (gearchiveerd)

Toespraak Lagarde 2016 (gearchiveerd)

Factcheck Correctiv (gearchiveerd)

Factcheck Libération (gearchiveerd)

Versie uit 2014 (gearchiveerd)

Versie uit 2012 (gearchiveerd)

Persconferentie IMF 2012 (gearchiveerd)

Jaibana.org gearchiveerd

Spaanstalige blog (gearchiveerd)

dpa factcheck Duits en Frans

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com