De kinderen van Bill Gates zijn wel degelijk gevaccineerd

11.01.2022, 14:19 (CET)

Facebookgebruikers (hier en hier) delen het bericht dat Bill Gates zijn eigen kinderen niet wil laten vaccineren, hoewel hij een grote voorstander is van vaccinatie voor de rest van de bevolking. Dat zou de arts van de familie Gates verklapt hebben. Klopt dit wel? 

Beoordeling

De origine van dit verhaal is een notoir onbetrouwbare website, die het verhaal zelf verwijderd heeft omdat de bron onbetrouwbaar bleek. Er is dan ook geen enkel bewijs voor deze claim.

Feiten

De Facebookgebruikers in kwestie baseren zich op een artikel van de website healingoracle.ch. Dit artikel dateert van februari 2019. Het gaat hier dan ook niet over vaccinatie tegen COVID-19, maar over vaccinatie in het algemeen. In het artikel worden geen specifieke ziektes benoemd.

Ook voor de opkomst van COVID-19 waren Bill en Melinda Gates grote voorstanders van vaccinatie. Met hun stichting zetten ze zich al lang in voor het ontwikkelen en verspreiden van vaccins. Dat blijkt onder meer uit dit artikel uit 2011. 

Volgens het artikel van Healing Oracle zou de claim dat Bill Gates' kinderen niet gevaccineerd zijn afkomstig zijn van de huisarts van de familie Gates. Er wordt in het artikel geen naam gegeven voor deze arts of wanneer deze claim exact zou gemaakt zijn. Dat valt dan ook niet te controleren. Er wordt enkel vermeld dat de dokter dit zei op een medisch symposium in Seattle. 

De chronologie in het artikel is hoe dan ook vreemd. De dokter zou de arts van de familie Gates in de jaren '90 geweest zijn. Hij beweert dat alle drie de kinderen ongevaccineerd zijn. Het is onduidelijk hoe hij deze uitspraak kan doen over Gates' jongste dochter, die geboren is in 2002.  

Mocht het hier trouwens wel degelijk gaan om de arts van de familie Gates, maakt hij zich hiermee schuldig aan het schenden van het beroepsgeheim. Ook in de VS is dit van kracht.

Het artikel

Het artikel is woord voor woord een kopie van een - inmiddels verwijderd - artikel uit februari 2018 op de website Yournewswire.com. Deze website staat bekend om het regelmatig verspreiden van foute informatie (hier en hier).

Een redacteur van de website vertelde aan factcheckers van AP dat het artikel werd verwijderd toen de website zich heruitvond. Het bleek dat de bron voor deze claim onbetrouwbaar was en de claim waarschijnlijk onjuist. Het artikel werd dan ook niet meegenomen in de nieuwe versie van de website. Er is verder ook geen enkel bewijs voor deze claim.

Melinda Gates, de ex-vrouw van Bill Gates, liet in april 2019 op Facebook weten dat al haar kinderen volledig gevaccineerd zijn. In een reactie aan factcheckers van AFP ontkende de Bill & Melinda Gates Foundation de claim. De oudste dochter van het koppel, Jennifer, plaatste in februari een - inmiddels verwijderde - foto op instagram na haar vaccinatie tegen COVID-19.

De claim dat de kinderen Gates niet gevaccineerd zijn, werd in Duitsland en België ook al ontkracht door dpa.

De stichting van het koppel zet sinds het uitbreken van de coronapandemie sterk in op vaccinontwikkeling tegen het virus. Er is echter ook veel kritiek op de positie van de stichting (hier en hier). Hiernaast is Bill Gates zelf vaak het onderwerp van complottheorieën, waarvan dpa er al meerdere weerlegd heeft (hier en hier).

(Stand van zaken: 11.01.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Artikel Healingoracle.ch (gearchiveerd)

Vaccinatieprogramma Gates foundation (gearchiveerd)

Artikel Forbes 2011 (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel Yournewswire.com

Politifact over Yournewswire.com (gearchiveerd)

Poynter.org over Yournewswire.com (gearchiveerd)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Facebookpost Melinda Gates (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Artikel over Jennifer Gates (gearchiveerd)

The Bill & Melinda Gates Foundation bij Gavi.org (gearchiveerd)

Artikel Wired (gearchiveerd)

Artikel Slate (gearchiveerd)

Factchecks dpa (hier en hier)

Beroepsgeheim Nederland (gearchiveerd)

Beroepsgeheim VS (gearchiveerd)

Factcheck dpa Duitsland en België

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com