Geen bewijs voor vermeend citaat van Bill Gates over «bevolkingsreductie»

03.04.2020, 18:24 (CEST)

Over Bill Gates, de oprichter van Microsoft, wordt steeds weer verkeerde informatie verspreid in verband met zijn inzet voor vaccinaties. Hij zou via vaccinatieprogramma’s de wereldbevolking willen decimeren, wordt er beweerd. Ter ondersteuning ervan wordt vaak een vermeend citaat van de Amerikaanse miljardair aangehaald. Hij zou gezegd hebben dat vaccins de wereldbevolking «moeten uitdunnen.» Deze uitspraak circuleert in verschillende versies, soms zonder bronvermelding.

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat Bill Gates dit ooit heeft gezegd.

FEITEN: Als een Internet-gebruiker zoekt op bepaalde tefwoorden, duiken video's op met fragmenten uit een zogenaamde TED Talk van Gates. Soms staan er titels bij zoals «Bill Gates wants a Billion Dead! Vaccines and Health Care will do the Job!» (http://dpaq.de/kzYdL)

Maar als je de video met de toespraak van Gates uit het jaar 2010 in het origineel bekijkt, wordt snel duidelijk dat hij het over de mogelijkheden heeft om de uitstoot van kooldioxide omlaag te brengen. Een belangrijke factor is volgens hem het bevolkingsaantal. Hoe kleiner de bevolking, hoe kleiner de uitstoot van CO2, zegt hij. (http://dpaq.de/R1ice)

Gates zegt dat de wereldbevolking volgens een prognose van 6,8 miljard in 2009 naar 9 miljard zal stijgen. Maar door vaccinaties en een goede gezondheidszorg zou het mogelijk zijn om dit getal te verminderen. Gates spreekt zich niet ervoor uit om de bevolking te reduceren maar om de bevolkingsgroei te beperken.

Het verband tussen inentingen en een zwakkere bevolkingsgroei is door Gates al in een open brief uit het jaar 2009 beschreven. Hoe meer kinderen worden ingeënt, hoe langer leven ze, zegt Gates. Als meer kinderen in leven blijven, moeten de ouders minder kinderen krijgen om later op oudere leeftijd door hen te worden gesteund. Dus heeft een lagere kindersterfte tot gevolg dat vrouwen minder kinderen krijgen. (http://dpaq.de/5wEkK)

Ook in een artikel in het tijdschrift «Forbes» en in een interview met de zender CNN uit 2011 legt Gates deze benadering uit. (http://dpaq.de/mhdVK, http://dpaq.de/TWnsU)

Samen met zijn vrouw Melinda heeft Gates in het jaar 2000 de Bill & Melinda Gates Foundation opgericht die in arme landen onder meer strijdt tegen ziektes zoals hiv/aids, malaria en tuberculose. Volgens het zakentijdschrift «Forbes» heeft hij een vermogen van 106,9 miljard dollar (omtrent 96 miljard euro) en behoorde hij daarmee tot de rijkste mensen van de wereld. (http://dpaq.de/RsQcI)

Ook de VS-feitencheckers van «Snopes» hebben al aandacht besteedt aan het vermeende citaat.

---

Links:

Post op Facebook: https://www.facebook.com/rene.denouden.7/posts/2337225996525433 (gearchiveerd: http://dpaq.de/taNgN)

Video en transcriptie van de TED Talk van 2010: https://www.ted.com/talks/bill_gates_innovating_to_zero/transcript (gearchiveerd: http://dpaq.de/mXho0)

Informatie van «Forbes» over Gates: https://www.forbes.com/profile/bill-gates/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/RsQcI)

Brief van Bill Gates uit 2009: https://www.gatesfoundation.org/who-we-are/resources-and-media/annual-letters-list/annual-letter-2009 (gearchiveerd: http://dpaq.de/5wEkK)

Verslag over het vaccinatieprogramma van het echtpaar Gates uit «Forbes»: https://www.forbes.com/sites/matthewherper/2011/11/02/the-second-coming-of-bill-gates/#4b6195e913fd (gearchiveerd: http://dpaq.de/YYl6F)

Interview met CNN: http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/1102/05/hcsg.01.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/TWnsU)

Youtube video «Bill Gates wants a Billion Dead! Vaccines and Health Care will do the Job!»: https://www.youtube.com/watch?v=WUJMR3BUm2s (gearchiveerd: http://dpaq.de/dAFcO)

Feitencheck van «Snopes»: https://www.snopes.com/fact-check/bill-gates-vaccinations-depopulation/

Informatie Wereldbank over de wereldbevolking in 2009: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?end=2009&start=1981

----

Contact met het team van factcheck: factcheck-netherlands@dpa.com