CEO van BioNTech was in december 2020 (nog) niet gevaccineerd

13.12.2021, 17:20 (CET)

Een interview met Ugur Sahin wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Hij is de CEO van het Duitse BioNTech, het bedrijf dat het Pfizervaccin ontwikkelde. Volgens Twitter- en Facebookgebruikers blijkt uit het interview dat hij zelf niet gevaccineerd is uit veiligheidsoverwegingen. (hier, hier en hier)

Beoordeling

De video is uit de context genomen. Sahin was op het moment van het interview, december 2020, inderdaad nog niet gevaccineerd, maar dat had niets met veiligheidsoverwegingen te maken. Ondertussen is hij wel gevaccineerd.

Feiten

Het vaccin dat ontwikkeld werd door BioNTech was het eerste vaccin dat goedgekeurd werd in de EU in december 2020. Het lijkt dan ook raar dat de CEO van dit bedrijf zelf niet gevaccineerd is. Nochtans moet dat blijken uit het interview, waarvan stukken gedeeld worden op sociale media. 

Het feit dat het interview nu uitvoerig gedeeld wordt is merkwaardig. Het is namelijk al ongeveer een jaar oud. Het werd op Youtube geplaats op 22 december 2020, één dag na de goedkeuring van het vaccin door de EU. 

De Duitse regering is de vaccinatie begonnen met eerst mensen met hoge prioriteit vaccineren. Sahin had geen prioriteit volgens de maatstaven van de Duitse regering voor vaccinatie. De eerste Duitse persoon kreeg het vaccin trouwens pas op 26 december 2020, vier dagen na het interview. Sahin kwam dus zeker nog niet in aanmerking.

Sahin zegt zelf in het interview dat hij nog niet in aanmerking komt voor vaccinatie, en haalt hiervoor enkel juridische redenen aan. Hij heeft het niet over veiligheidsoverwegingen. 

Volgens een later interview met Sahin werd hij een maand later, in januari 2021, wel gevaccineerd, als onderdeel van een vaccinatiecampagne van BioNTech.

Het gerucht dat Sahin niet gevaccineerd is, of zich niet wil laten vaccineren, is hardnekkig. Zo schreef dpa in april 2021 al een factcheck over de vaccinatiestatus van Sahin. Op LinkedIn plaatste Sahin zelf ook een foto van zijn vaccinatie, om de valse geruchten tegen te gaan dat hij niet gevaccineerd zou zijn. 

Dat dit valse gerucht, gebaseerd op een gedateerde video, zich bijzonder snel verspreid op sociale media valt onder meer af te leiden uit het feit dat op enkele dagen tijd in verschillende landen factcheckorganisaties een artikel (hier, hier, hier en hier) aan het onderwerp hebben gewijd. 

(Stand van zaken: 13.12.2021)

Links

Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

EMA vaccinautorisatie (gearchiveerd)

Volledig interview Youtube (gearchiveerd)

Duitse vaccinatiecampagne (gearchiveerd)

Eerste Duitse vaccinatie (gearchiveerd)

Sahin interview The Times (gearchiveerd)

dpa factcheck

LinkedInpost Ugur Sahin (gearchiveerd)

Factcheck Open online (gearchiveerd)

Factcheck Check your fact (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck DW (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com