Oprichter BioNTech wil zich wel laten inenten met 'eigen' coronavaccin

01.04.2021, 11:35 (CEST)

De oprichter van farmaceut BioNTech, Ugur Sahin, zou zich niet willen laten vaccineren met het coronavaccin van zijn eigen bedrijf. Dat beweert een Facebookgebruiker. Iemand anders deelt een afbeelding met een artikel van de website Frontnieuws. "Biontech oprichter wil voorlopig niet zelf gevaccineerd worden," schrijft Frontnieuws. (Facebookposts hier en hier gearchiveerd

BEOORDELING: De bewering dat de BioNTech-oprichter zich niet wil laten vaccineren is onjuist. De oprichter wil zichzelf en zijn werknemers graag laten inenten, maar hij wil hierbij op zijn beurt wachten en niet voordringen.

FEITEN: Op 21 december 2020 gaf Ugur Sahin een interview in het programma ARD Extra over het Pfizer/BioNTech vaccin dat diezelfde dag werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap. In dit interview werd aan de dokter gevraagd of het geen sterk signaal zou zijn voor degenen die aarzelen als Sahin, als ontwikkelaar, zich zou laten vaccineren en daarmee liet zien dat hij zijn inenting vertrouwt.

Daarop antwoordde Sahin: "Ik laat mij natuurlijk graag inenten. We moeten alleen zorgen dat we ons daarbij aan de regels houden. Het is voor ons als onderneming belangrijk om onze medewerkers te beschermen. We zullen de komende twaalf maanden meer dan 1,3 miljard doses vaccin moeten produceren. Het is dus belangrijk dat er geen medewerkers afwezig zijn, omdat ze ziek worden. We zijn bezig om wettelijk te regelen dat onze medewerkers ook snel in aanmerking komen voor vaccinatie. Maar dat wordt op dit moment nog opgehelderd."

Hier wordt dus duidelijk dat Sahin zijn vaccinatie niet weigert. Hij wil alleen wachten tot hij officieel aan de beurt is. "Met de zorgen voor uitval van medewerkers wordt bedoeld dat medewerkers door een Covid-19 besmetting uitvallen en de productie vertraagt," voegt een woordvoerder van BioNTech in december 2020 nog toe tegenover dpa.

Ook bij de Sächsische Zeitung en NTV verklaarde Sahin al dat hij zich graag laat inenten, wanneer hij aan de beurt is. Hij blijft benadrukken dat het belangrijkste is dat de medewerkers van het bedrijf die in het productieproces van het vaccin zitten, beschermd worden.

Op 11 januari 2021 bracht BioNTech een statement naar buiten waarin zij aankondigden een werknemers-vaccinatieprogramma te beginnen. De farmaceut biedt zijn werknemers in Duitsland een vrijwillige vaccinatie aan. Ook maakt het bedrijf het vaccin beschikbaar voor leveranciers en distributiepartners die direct betrokken zijn bij het productie- en distributieproces van het vaccin. De extra vaccins die voor dit interne programma gemaakt worden, hebben geen effect op de grotere afgesproken leveringen aan de Europese Commissie en andere overheden, laat het bedrijf weten.

---

Links:

Facebookbericht: https://www.facebook.com/spirit.giorly/posts/167135008570358
(gearchiveerd: https://archive.ph/yCRvX )

Facebookbericht 2: https://www.facebook.com/casper.vrede.3/posts/1052448961906244
(gearchiveerd: https://archive.ph/WaRTV )

Artikel Frontnieuws: https://www.frontnieuws.com/dat-geeft-ons-vertrouwen-biontech-oprichter-wil-voorlopig-niet-zelf-gevaccineerd-worden/
(gearchiveerd: https://archive.ph/oBGNU )

Over Ugur Sahin: https://biontech.de/our-dna/leadership
(gearchiveerd: https://archive.ph/d81LP# )

SWR-Interview met Ugur Sahin in ARD Extra van 21.12.2020: https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-pfalz/mainz/interview-ugur-sahin-biontech-corona-impfstoff-eu-zulassung-100.html (gearchiveerd: https://archive.vn/kY2w2 , Video: http://dpaq.de/8MBkv )

Ntv-Interview met Ugur Sahin (8. december 2020): https://www.n-tv.de/wirtschaft/Ich-werde-mich-gerne-impfen-lassen-article22219474.html  
(gearchiveerd: https://archive.vn/9sb3p)

Artikel Sächsische Zeitung: https://www.saechsische.de/coronavirus/biontech-chef-noch-nicht-geimpft-5344581.html
(gearchiveerd : http://dpaq.de/Cui52 )

Statement BioNTech vaccinatie medewerkers: https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/statement-voluntary-covid-19-vaccination-biontech-employees-and
(gearchiveerd: https://archive.ph/3PRWC )

Eerdere dpa-factchecks:
https://dpa-factchecking.com/germany/210118-99-71382/
https://dpa-factchecking.com/luxembourg/201228-99-831408/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com