Nieuw-Zeelands reclamebord over 'kerstbooster' is nep

08.12.2021, 13:52 (CET)

Een vermeend reclamebord van de andere kant van de wereld doet het ook op Nederlandse sociale media goed. Op Twitter en Facebook (hier, hier en hier) gaat een foto rond van een poster met de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern er op. "Onthoud om je ‘Kerst booster’ te boeken! Elke booster geeft je tot wel zes maanden aan vrijheden," is in het Engels te lezen.

Beoordeling:

Dit reclamebord staat niet echt in Nieuw-Zeeland. De tekst is gefotoshopt.

Feiten:

De tekst is op een bestaand campagnebord gefotoshopt. Een eerste aanwijzing daarvoor is dat het webadres, dat helemaal onderaan staat, niet werkt.

Op het echte bord staat inderdaad deze foto van premier Jacinda Ardern, met de slogan van haar partij erbij: "Let’s keep moving". Dit was de campagneslogan van Labour tijdens de verkiezingen in Nieuw-Zeeland vorig jaar.

De gefotoshopte versie verscheen ook op de website iFunny. Een site vol memes en gefotoshopte beelden die al vaker aan de wieg van nepnieuws stond.

Hoewel de term ‘No Jab No Job’ (Geen vaccinatie, geen baan) wel vaker door media wordt gebruikt in berichten over vaccinatieplicht in het land, is dit niet een term die de Labour-partij of de overheid zelf in de mond neemt. Het zou dus al onwaarschijnlijk zijn dat ze dit op een reclamebord zouden zetten.

Verplichte vaccinatie

Voor een deel van de beroepsgroepen is in Nieuw-Zeeland vaccinatie tegen COVID-19 verplicht, of zal dit in de komende maanden worden ingevoerd. Dit geldt onder andere voor mensen in de gezondheidssector en in het onderwijs, voor gevangenismedewerkers en politie. Dit betreft ongeveer veertig procent van de totale beroepsbevolking.

Sinds 3 december is een nieuw stoplichtsysteem van kracht in het land. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoe strikt de maatregelen zijn. Sommige plekken kunnen hierin wel een vaccinatie verlangen. Bijvoorbeeld evenementen en sportscholen. Voor toegang tot supermarkten, openbaar vervoer en essentiële gezondheidszorg mag niet naar je vaccinatiepas worden gevraagd.

(Stand van zaken: 08/12/2021)

Links:


Twitterbericht (gearchiveerd)

Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd)

De echte foto (gearchiveerd)

Artikel met het echte billboard (gearchiveerd)

Gefotoshopt beeld op iFunny (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

'No Jab No Job' in de media: hier (gearchiveerd) en hier (gearchiveerd)

Vaccinatieplicht voor beroepsgroepen (gearchiveerd)

Over procent beroepsbevolking (gearchiveerd)

Stoplichtsysteem (gearchiveerd)

Toegang met en zonder vaccinatiepas (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com