Artikel over 40-jarige coronapatiënt komt van satirische website, niet van CNN

01.09.2021, 16:51 (CEST)

Een artikel met het CNN-logo erboven gaat rond op sociale media. "Healthy 40-year Old COVID Victim’s Last Words: 'I blame the unvaccinated for this'", is de kop. Een Facebookgebruiker deelt een afbeelding met het artikel, samen met een aantal andere foto’s van deze vermeende patiënt. "'Gezonde' gevaccineerde vrouw van 40 overlijdt. Met schuld aan de gevaccineerden. Ik citeer. CNN. Msm," schrijft de vrouw er nog bij (Hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Het gedeelde verhaal is niet echt, maar afkomstig van een website voor grappen en memes. CNN heeft dit nooit geplaatst. De vrouw op de foto’s is geen coronapatiënt met de naam Sheila Johnson, maar een oud-deelnemer aan een Amerikaanse realityserie genaamd Cindy Vela.

Feiten:

Het artikel is niet met deze kop te vinden op de website van CNN. Door in Google op de afbeelding van het artikel te zoeken, kom je wel uit op een humoristische website: iFunny. Op deze website delen mensen memes en grappen.

Op deze website is het artikel ook wat beter te lezen. Zo is de naam zichtbaar die aan de vrouw op de foto wordt gekoppeld: Sheila Johnson. Ook door de inleiding van het artikel lijkt het onwaarschijnlijk dat dit door CNN in gepubliceerd: "Sheila Johnson lived the way any healthy American would, waking up at 6am to eat a dozen eggs, 36 pancakes, 40 sausages and washing it down with a gallon of maple syrup."

De vrouw in de foto heet niet Sheila Johnson, maar Cindy Vela. Ze deed mee aan de Amerikaanse afval-realityserie 'My 600-Lb Life'. De foto die bij het neppe CNN-artikel is gebruikt, is ook te zien bij een artikel over hoe het nu met Cindy Vela gaat. Andere beelden uit de Facebookpost komen overeen met een videofragment dat televisiezender TLC in januari op Instagram deelde.

Het gedeelde verhaal is verzonnen en is afkomstig van een satirisch platform. De vrouw op de foto is voor zover bekend niet overleden aan COVID-19 en gaf daarvan niet de schuld aan ongevaccineerden. Ook is haar naam niet Sheila Johnson.

(Stand van zaken: 01/09/2021)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekopdracht CNN (gearchiveerd)

Afbeelding op iFunny (gearchiveerd)

Artikel over Cindy Vela (gearchiveerd)

My 600-Lb Life op imdb (gearchiveerd)

Fragment Cindy Vela (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com