Man in video is Duitse gynaecoloog Guido Hofmann, niet Thomas Jendges

23.11.2021, 15:45 (CET), letztes Update: 30.11.2021, 11:12 (CET)

Via een videoboodschap (hier gearchiveerd) zou Duitse arts Thomas Jendges een laatste waarschuwing geven over de coronavaccins voordat hij zichzelf om het leven bracht. Hij zou de vaccins en de vaccinatiecampagne een "dictatuur" en "genocide" noemen. Dat schrijft de website Frontnieuws en dezelfde video wordt ook gedeeld op sociale media zoals Facebook en Instagram. Maar wat klopt daarvan?

Beoordeling

De man in de video is Duitse gyneacoloog Guido Hofmann, niet dokter Thomas Jendges. Die laatste pleegde zelfmoord, maar er is geen enkel bewijs dat hij in een afscheidsboodschap de coronavaccins als een gevaar omschreef.

Feiten

De man in de video is niet Thomas Jendges, maar Guido Hofmann, een Duitse gyneacoloog. Hij is verbonden aan de Querdenken-beweging, die zowel critici van de coronamaatregelen als samenzweringsaanhangers omvat.

Dokter Hofmann bevestigde op Telegram op 23 november 2021 dat hij de persoon in de video is en niet Thomas Jendges. De video in kwestie, waarin Hofmann zich uitspreekt tegen de coronavaccins, circuleert al sinds september.

Het wordt online aan hem toegeschreven en in sommige versies is zijn naam ook te zien in de video. Hoewel de beeldkwaliteit niet al te best is, is Hofmann te herkennen op basis van de foto op zijn website, zeker in vergelijking met een foto van Jendges.

Thomas Jendges was arts en directeur van het ziekenhuis in Chemnitz. Hij bracht zichzelf begin november om het leven. Al snel circuleerde er geruchten dat Jendges een afscheidsbrief achterliet waarin hij de coronavaccins omschreef als "gevaarlijk" en "genocide".

Zoals Deutsche Presse-Agentur (dpa) eerder schreef en bevestigd kreeg door de politie en de gemeente Chemnitz, is er geen enkel bewijs dat zo'n brief met die sentimenten effectief bestaat. Integendeel: Jendges was altijd uitgesproken voor vaccinatie.

---

Heb jij of iemand in je omgeving zelfmoordgedachten? Praat erover. In Nederland kan je gratis en anoniem contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie op het nummer 0800-0113 of via hun website.

(Stand van zaken: 23/11/2021)

---

Update: De tweede alinea van de feiten werd toegevoegd met informatie die niet beschikbaar was op het tijdstip van publicatie.

Links

Frontnieuws (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Instagrampost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video I

Gearchiveerde video II

Website van Guido Hofmann (gearchiveerd)

Video Guido Hofmann (gearchiveerd)

Bericht Hofmann op Telegram (gearchiveerd)

Artikel Badische Neueste Nachrichten over Hofmann (17/10/2020) (gearchiveerd)

Persbericht over overlijden Thomas Jendges (gearchiveerd)

Facebookpost met persbericht en foto Thomas Jendges (gearchiveerd)

dpa-factcheck

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com