Geen enkel bewijs dat Duitse ziekenhuisdirecteur afscheidsbrief schreef

15.11.2021, 12:58 (CET)

Op sociale media doen claims de ronde (voorbeeld; gearchiveerd) over de overleden Duitse ziekenhuisdirecteur Thomas Jendges, die vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Volgens verschillende gebruikers is er een afscheidsbrief van hem in handen van de politie, waarin Jendges schrijft niet meer te kunnen leven "met de leugens naar de burgers en naar de patiënten, (sic) dat de vaccins ongevaarlijk zouden zijn, het is volkenmoord." Er wordt een artikel van Bild met daarnaast een Duitse tekst gedeeld.

Beoordeling

De claims zijn met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid als onwaar te bestempelen. Er is geen enkel bewijs voor het bestaan van de afscheidsbrief. De politie laat aan dpa weten niet bekend te zijn met een dergelijke brief. Ook staan de sentimenten die Jendges daarin zou hebben verwoord in complete tegenstelling tot sentimenten over coronavaccinatie die hij wél echt heeft uitgesproken.

Feiten

Niet alleen op Facebook gaat het bericht rond, ook politicus Thierry Baudet deelt dezelfde screenshot op Twitter. Naar aanleiding daarvan wordt het "nieuws" al snel ontkracht door wetenschapper en factcheckexpert Peter Burger. Die geeft aan dat de Duitse tekst waarin de afscheidsbrief wordt genoemd niet uit het Bild-artikel komt en deelt een link naar een factcheck. Ook verzoekt hij Baudet om rectificatie. Die komt er niet, maar de politicus verwijdert stilletjes zijn tweet.

Ook de Duitstalige tak van dpa schreef hier al een factcheck over. Beweerd wordt dat de afscheidsbrief in handen was van de politie, die onderzoek doen naar de mogelijke zelfdoding. Dpa deed zodoende navraag bij de politie en de gemeente Chemnitz. Woordvoerders laten weten niet bekend te zijn met een afscheidsbrief.

Het artikel waarnaar Burger linkt is van het Oostenrijkse factchecking-platform Mimikama. Zij komen tot de conclusie dat er geen sprake is van een afscheidsbrief en dat Jendges juist altijd uitgesproken vóór vaccinatie was. Zo zegt hij eind augustus nog in een persbericht van het ziekenhuis dat vaccineren bewezen effectief is en daarom blij te zijn met de komst van een nieuwe vaccinatielocatie in zijn ziekenhuis.

Ook is er nergens anders enig bewijs te vinden voor het bestaan van de afscheidsbrief en de sentimenten die Jendges daarin zou hebben verwoord. Het is daarom, zeker gezien de eerder verwoorde standpunten van de ziekenhuisbaas, absoluut niet aannemelijk dat Jendges een dergelijke afscheidsbrief heeft geschreven.

(Stand van zaken: 15/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Peter Burger (gearchiveerd)

Baudet verwijdert tweet (gearchiveerd)

Factcheck Mimikama (gearchiveerd)

Over Mimikama (gearchiveerd)

Persbericht eind augustus (gearchiveerd)

Duitstalige factcheck dpa

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com