Video laat Duitse voetbalfans in 2019 zien, geen coronademonstranten

17.11.2021, 17:36 (CET)

Een video waarin een grote menigte joelend een brede straat vult, gaat rond op Twitter en Facebook. "Oostenrijk na lockdown voor de ongevaxten" schrijft een Facebookgebruiker bij de video (hier gearchiveerd).

Beoordeling

In de video zijn geen coronademonstranten te zien. Het zijn voetbalfans van de Duitse club Borussia Mönchengladbach. Zij liepen in 2019 in een mars door de Oostenrijkse stad Graz voor aanvang van een Europa League-wedstrijd van hun club.

Feiten:

Door de video via analysetool InVid te halen, kan op basis van screenshots uit de video worden gezocht in de zoekmachines. Zo kom je al snel bij de originele beelden terecht.

De Duitse krant RP Online deelde deze exacte beelden op 29 november 2019 op zijn website en op YouTube. Het blijken supporters van de Duitse club Borussia Mönchengladbach te zijn.

Zo'n 6000 fans liepen voor aanvang van de Europa League-wedstrijd van hun club tegen Wolfsberger AC op 28 november 2019 in een mars door de Oostenrijkse stad waar de wedstrijd zou plaatsvinden: Graz.

De beelden komen dus inderdaad uit een Oostenrijkse stad. Alleen twee jaar voor de lockdown voor ongevaccineerden die Oostenrijk in november 2021 invoerde.

Onterecht claimen dat bepaalde foto's en video's van coronademonstraties zijn, is een veelvoorkomende trend sinds het begin van de pandemie. Deutsche Presse-Agentur zette dit al voor diverse beelden recht (bijvoorbeeld hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 17.11.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Over InVid

Artikel RP Online (gearchiveerd)

Youtubevideo RP Online (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Wedstrijd Wolfsberger AC - Mönchengladbach (gearchiveerd)

Over lockdown voor ongevaccineerden (gearchiveerd)

Dpa-factchecks hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com