Video levert geen enkel bewijs dat vaccins gevaarlijk zijn voor immuunsysteem

18.11.2021, 16:56 (CET)

"Voor wie nog een booster wilde nemen", staat geschreven bij een video (geachiveerd) die gedeeld wordt op Facebook (hier en hier gearchiveerd). In de video zijn drie mannen aan het woord: Arne Burkhardt, Robert Malone en Ryan Cole. Alle drie trekken ze de veiligheid en effectiviteit van de coronavaccins in twijfel.

Beoordeling

Twee van de drie mannen, Burkhardt en Cole, doen foute uitspraken over de coronavaccins. Malone geeft enkel zijn mening. Er is geen enkel bewijs dat de coronavaccins het immuunsysteem beschadigen, integendeel: ze versterken het juist.

Feiten

De video opent met een fragment van Arne Burkhardt, een gepensioneerde patholoog. Hij sprak op een persconferentie op 20 september in Reutlingen, die al eerder het onderwerp was van een dpa-factcheck.

In dit korte fragment deelt Burkhardt twee slides met de opmerking dat die "veranderingen tonen die men nog nooit heeft gezien." Maar dat is niet wetenschappelijk onderbouwd. Zo toont hij geen causaal verband aan. De onderzoeksmethodes en oorsprong van de stalen zijn daarnaast onduidelijk.

Robert Malone is de volgende persoon aan het woord. Hij was betrokken bij het vroege onderzoek en de ontwikkeling van de mRNA-techniek die uiteindelijk gebruikt zou worden in sommige coronavaccins. Sinds de coronapandemie verspreidt hij regelmatig desinformatie omtrent vaccins. In dit specifieke fragment geeft hij echter enkel zijn mening.

Immuunsysteem

Tenslotte is Ryan Cole aan het woord (vanaf 0:50), een patholoog uit Idaho. Een van zijn uitspraken was reeds het onderwerp van een factcheck van dpa en hij verspreidde al vaker vaccin-desinformatie.

In deze video zegt hij dat de coronavaccins het immuunsysteem verzwakken en dat hij een twintigvoudige toename heeft gezien van het aantal gevallen van baarmoederkanker. Hij geeft hiervoor geen cijfers of bewijs buiten zijn eigen, anekdotische, woord. De vergelijking is ook moeilijk hard te maken: in 2020 waren er geen coronavaccins, en de cijfers van 2021 zijn nog niet beschikbaar aangezien het jaar nog loopt.

Verder zouden de coronavaccins het immuunsysteem ook verzwakken. Volgens Cole zou dat veroorzaakt worden doordat er minder CD8 T-cellen, oftewel T-lymfocyten, in het lichaam zijn na inenting met een coronavaccin. Die houden normaal virussen op een afstand.

Die immuuncellen spelen inderdaad een belangrijke rol in het verworven immuunsysteem tegen virussen en tumoren. Maar in tegenstelling tot wat Cole zegt, is er geen enkel bewijs dat die cellen negatief beïnvloed worden door de coronavaccins.

"Er is veel data die toont dat de vaccins een sterke T-cel respons opwekken die het virus herkennen en waarschijnlijk bescherming bieden", zo zei dr. Joel Blankson aan AP. Blankson is een professor aan de Johns Hopkins universiteit en bestudeert T-cellen en hun reactie op de coronavaccins.

Of zoals pediater en professor vaccinologie aan de universiteit van Pennsylvania Paul Offit het omschrijft in deze video: er is geen enkele reden om aan te nemen dat de coronavaccins het immuunsysteem verzwakken, juist het omgekeerde is waar.

(Stand van zaken: 18/11/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa factcheck pathologen, myocarditis

Factcheck Health Feedback (gearchiveerd)

The Atlantic over Robert Malone (gearchiveerd)

Over Ryan Cole

Over CD8+ T-cellen (gearchiveerd) en via ntvg (gearchiveerd)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Over Joel Blankson(gearchiveerd), en zijn onderzoek (gearchiveerd)

Video met prof. dr. Paul Offit over coronavaccins en immunorespons

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com