Uitspraken over coronavaccins onterecht toegeschreven aan de FDA

22.09.2021, 17:02 (CEST)

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA zou in een vergadering hebben gezegd dat de coronavaccins meer mensenlevens eisen dan dat ze er redden. Per gered mens van de "COVID-griep" worden er 2 mensen met injecties gedood, aldus een Facebookgebruiker (hier gearchiveerd)

Beoordeling

Een man zei deze dingen effectief tijdens een vergadering georganiseerd door de FDA, maar hij zelf heeft geen enkele band met het geneesmiddelenagentschap. Het is dan ook geen standpunt van de FDA.

Feiten

De bron van de uitspraak is terug te leiden naar een vergadering van het FDA-adviescomité 'Vaccines and Related Biological Products' op 17 september 2021. Het onderwerp was een discussie of het Pfizervaccin al dan niet kan worden goedgekeurd voor een derde vaccindosis. De hele vergadering, van ruim 8 uur, staat ook op YouTube.

Omstreeks 4:20:30 zegt Steve Kirsch inderdaad dat de coronavaccins meer mensen doden dan dat ze er redden. Maar Kirsch heeft geen enkele band met de FDA. Hij is de oprichter van een bedrijf genaamd 'Covid-19 Early Treatmend Fund'. Dat heeft als doel om een curatief geneesmiddel te vinden tegen COVID-19 door klinische proeven naar reeds bestaande medicijnen te funderen. Uitspraken van Kirsch vormden eerder al het onderwerp van meerdere factchecks (hier en hier).

Maar waarom sprak hij dan tijdens die vergadering? Elke vergadering van een FDA-adviescomité laat ook de ruimte voor burgers om te spreken. Het is via die weg dat Kirsch het woord nam.

Even later, rond 4:21:23, toont hij een tabel waar staat dat er 2 mensen sterven voor elk leven dat er gered wordt. Daarvoor beroept Kirsch zich op VAERS. Bij die statistiek zijn vragen te stellen.

VAERS is de Amerikaanse database waar mensen mogelijke bijwerkingen na vaccinatie kunnen melden. Zo'n melding is geen sluitend bewijs dat de gemelde bijwerking ook effectief het gevolg is van een inenting. Dat zegt VAERS ook zelf op hun website in een disclaimer: "De rapportages bevatten mogelijk informatie die onvolledig, onjuist, toevallig of niet te verifiëren is. Een groot deel van de meldingen aan VAERS zijn vrijwillig, wat betekent dat ze onderhevig zijn aan vooroordelen." In het verleden werd het platform op die manier ook al misbruikt.

Tenslotte omschrijft de Facebookgebruiker COVID-19 als 'COVID-griep'. Ook dat is fout. Griep en COVID-19 zijn wel degelijk twee aparte virussen en twee aparte ziektes. De symptomen kunnen goed op elkaar lijken, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat het om dezelfde ziekte gaat. Net zoals misselijkheid zowel een symptoom van zwangerschap als voedselvergiftiging kan zijn.

(Stand van zaken 22/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Vergadering adviescomité FDA 17/9 op Youtube

Overzicht vergadering adviescomité 'Vaccines and Related Biological Products' 17/09 (gearchiveerd)

Over 'advisory committee meetings' van het FDA (gearchiveerd)

Over publiek spreekmoment bij FDA advisory comittee meetings (gearchiveerd)

Over Steve Kirsch (gearchiveerd)

Over Covid-19 Early Treatment Fund (gearchiveerd)

Andere factchecks over Kirsch: Politifact en Healthfeedback (Hier en hier gearchiveerd)

VAERS disclaimer (gearchiveerd)

Artikel VICE over misbruik VAERS (gearchiveerd)

Symptomen griep en COVID-19 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com