Australische video heeft niets te maken met COVID-19

7.9.2021, 12:36 (CEST)

In Australië zouden kinderen uit huis worden geplaatsts indien één van de ouders positief test op COVID-19. Althans, dat claimt een vrouw op Facebook (hier gearchiveerd). Haar uitspraken zijn vergezeld van een video (hier gearchiveerd) waarop te zien is hoe een jong meisje door verplegers en politie uit de armen van een man getrokken wordt.

Beoordeling

De beweringen zijn fout. De video is echt, maar de Australische politie verklaarde dat de gebeurtenissen er in niet gelinkt zijn aan COVID-19. Er is geen Australische maatregel die kinderen van ouders verplicht scheidt bij een coronabesmetting.

Feiten

In de korte video is te zien hoe een man en een jong kind elkaar omarmen, waarop verzorgers en politieagenten het paar van elkaar scheiden. De man wordt in bedwang gehouden door de agenten terwijl het kind wordt weggeleid door de verplegers. Het paar wordt vaak omschreven als vader en dochter, maar hiervoor is geen sluitend bewijs.

Er is evenmin enig bewijs dat de coronapandemie op één of andere manier een rol speelde in de gebeurtenissen in de video. Dat bevestigde de politie van de deelstaat Victoria via hun Twitter nadat die bewering ook op Australische media flink circuleerde.

Om de privacy van de betrokkenen, waaronder een minderjarige, te beschermen, geeft de politie niet prijs wat er wél speelde. Maar de politie zei op 20 augustus 2021 dat "de beelden op geen enkele manier gerelateerd zijn aan coronatests of -vaccinaties".

In een verklaring aan Associated Press verklaarde de politie van Victoria nog dat het incident plaatsvond in het politiekantoor van Werribee op 14 augustus 2021. Werribee bevindt zich op een dertigtal kilometer ten zuidwesten van Melbourne, de hoofdstad van Victoria. Aan de Australische nieuwswebsite news.com.au zei de politie ook nog dat het om een "familiaal incident" ging.

De coronamaatrelegen verschillen in Australië per deelstaat. Wie in Victoria positief test op COVID-19 moet thuis in quarantaine gaan en zo weinig mogelijk contact hebben met de andere bewoners. Er is geen sprake van het "uit huis plaatsen" van kinderen in dat scenario. Vaccinatie is in het hele land vrijwillig en jongeren kunnen er vanaf 12 jaar ingeënt worden.

Tenslotte claimt de Facebookgebruikster ook nog dat het coronavaccin experimentele gentherapie is. Beide beweringen zijn fout, zoals dpa reeds meermaals schreef.

(Stand van zaken: 07/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

dpa-factcheck (Frans) over de video

dpa-factcheck over gentherapie en 'experimentele' coronavaccins

Twitterpagina van de politie van Victoria

Tweet van Australische politie (gearchiveerd)

Over de Australische vaccinatiestrategie (gearchiveerd)

Over het vaccineren van Australische jongeren tegen COVID-19 (gearchiveerd)

Factcheck Associated Press (gearchiveerd)

Artikel news.com.au (gearchiveerd)

Politiestation van Werribee op Google Maps (gearchiveerd)

Wat als je positief test voor COVID-19 in Victoria? (gearchiveerd)

Over Australische coronamaatregelen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com