'Complotvideo' RTL 7 blijkt reclame in programma Business Class

13.01.2022, 17:37 (CET), letztes Update: 14.01.2022, 09:35 (CET)

Meerdere Facebookgebruikers (hier, hier en hier) delen dezelfde video, die zou zijn uitgezonden op RTL 7. Allen stellen ze dat de pandemie door het World Economic Forum en de 'elite' gebruikt wordt om de wereld te controleren. Het feit dat dit op een gevestigde TV-zender wordt uitgezonden, legitimeert voor hen deze complottheorie en zou dus toch waar zijn.

Beoordeling

De video is niet van RTL 7, maar reclame voor een adviesbureau. Er worden in de video voornamelijk geladen vragen gesteld en er wordt weinig beweerd. De complottheorieën rond The Great Reset worden dus niet bevestigd. 

Feiten

Het fragment is afkomstig uit Business Class, een praatprogramma dat elke zondag op RTL 7 te zien is. Het programma is in het verleden in opspraak gekomen omdat het gasten zou laten betalen om hun product te komen aanprijzen. Harry Mens, gastheer van het programma, betaalt RTL 7 voor de uitzendtijd. Het is dus geen programma van RTL.

Het programma Rambam slaagde er in 2011 in - tegen betaling - kledij van koeienmest aan te prijzen bij Business Class. Afgaande op de advertentiepagina van Business Class lijkt dit nog steeds mogelijk.

Een woordvoerder van RTL bevestigt aan dpa dat het programma extern gemaakt wordt. RTL is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van het programma. Ook bevestigt de woordvoerder dat gasten betalen voor hun aanwezigheid in het programma. Het gedeelte met VRB Adviesgroep is zo'n gesponsord segment.

De Video

Op 28 november 2021 was Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep te gast in het programma. De video die op Facebook gedeeld wordt, is een korte versie van de video die Van Rijswijk meebracht naar het programma. Het stuk dat wordt weggelaten op Facebook (na 1:35) maakt duidelijk dat het hier om promotie voor VRB gaat. 

VRB gebruikt in de video de complottheorieën die rond het WEF, Klaus Schwab en the Great Reset bestaan om de toekomst als bijzonder onzeker voor te stellen, en dan hun advies als oplossing aan te bieden. Het is dus gewoon een reclamefilmpje, dat inspeelt op angst. Het is dus geen video die werd gemaakt door RTL 7. Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma deelde dit ook al op Twitter.

In de video zelf wordt overigens bijzonder weinig echt beweerd. Het overgrote deel van de zinnen in de video zijn vragen, die niet beantwoord worden, maar wel de toon zetten. Een makkelijke manier om een thema te sturen, zonder werkelijk kleur te bekennen.

The Great Reset

In het gesprek dat volgt zegt van Rijswijk dat hij "in principe niets beweert" en enkel het bestaan van het WEF, Klaus Schwab en het boek The Great Reset wil presenteren. Hij geeft ook toe niet te weten wat The Great Reset betekent.

The Great Reset is een boek en initiatief van Klaus Schwab om na te denken hoe deze pandemie en de gevolgen ervan een mogelijkheid kunnen zijn voor het realiseren van "een gezondere en eerlijkere wereld". Dit was zowel het onderwerp van legitieme kritiek als van talloze complottheorieën.

De video start met te zeggen dat het WEF de voorspelling "You'll own nothing and be happy" heeft gedaan. Deze uitspraak werd al uitvoeriger door dpa hier onderzocht.

De quote is een parafrase van een opiniestuk voor het WEF uit 2016, door de Deense politica Ida Auken. Toen was van The Great Reset nog geen sprake. De auteur voegde later nog toe dat ze slechts een discussie wilde starten met het stuk en geen utopie of droom voor de toekomst is. Ook Knack wijdde al een factcheck aan deze uitspraak en The Great Reset. 

(Stand van zaken: 13.01.2021)

(update: 14.01.2021, toevoeging van een reactie van RTL)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Business Class (gearchiveerd)

Businnes Class bij RTL (gearchiveerd)

Artikel het Parool (gearchiveerd)

Artikel Villamedia (gearchiveerd)

Rambam (gearchiveerd)

Artikel Joop (gearchiveerd)

Adverteren bij Business Class (gearchiveerd)

Business Class segment VRB Adviesgroep (gearchiveerd)

Video VRB adviesgroep (gearchiveerd)

BBC over The Great Reset (gearchiveerd)

Tweet Rudy Bouma (gearchiveerd)

Just Asking Questions (gearchiveerd)

The Great Reset op WEF-website (gearchiveerd)

Artikel Clingendael Spectator (gearchiveerd)

Youtubevideo interview (gearchiveerd)

dpa factcheck

Ida Auken (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel van Ida Auken

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com