Foto toont Parijse protestactie in november 2018

15.07.2021, 17:45 (CEST)

"Groot protest in Frankrijk, ook daar zijn ze het niet eens met de maatregelen en (in)directe vaccinatie verplichting", schrijft een Facebookgebruiker bij een foto op 14 juli 2021 (hier gearchiveerd). Op de foto is een mensenmassa te zien met de Arc de Triomphe op de achtergrond. Er is rook te zien en er wapperen verschillende (Franse) vlaggen. De meeste mensen dragen ook een geel fluorescerend vest. Verder claimt de man nog dat er al sinds mei 2020 geen pandemie meer is en dat PCR-tests niet geschikt zijn als testmiddel om COVID-19 op te sporen.

Beoordeling:

De foto is echt, maar dateert van 24 november 2018. Hij werd genomen tijdens een protestactie van de Gele Hesjes in Parijs. Er is nog steeds een pandemie gaande en PCR-tests zijn wel degelijk betrouwbaar en geschikt om een besmetting met het SARS-CoV-2-virus te detecteren.

Feiten:

In 2018 was Parijs, en heel Frankrijk, in de ban van de Gele Hesjes. Op zaterdag 24 november 2018 organiseerde de groep een actie in Parijs. Ze bevonden zich onder andere rond de Champs-Elysées en dus in de buurt van de Arc de Triomphe. De foto werd genomen door Franse fotojournalist Olivier Coret, en de datum is duidelijk zichtbaar. De foto verscheen ook in een artikel van de Daily Mail op dezelfde dag.

Er zijn meerdere visuele hints die het onwaarschijnlijk maken dat de foto in juli 2021 werd genomen. Zo dragen quasi alle mensen winterkleding op de foto en hebben de meesten ook een geel fluorescerend vest aan. De bomen zijn ook kaal en winters.

Toch gingen wel degelijk meerdere mensen de straat op tijdens de nationale feestdag op 14 juli 2021. Zij betoogden tegen de invoering van de coronapas. De zogenaamde 'pass sanitaire' zou vanaf 21 juli ingevoerd worden voor iedereen ouder dan 12 voor quasi alle culturele en vrijetijdsactiviteiten. Voor het zorgpersoneel wordt coronavaccinatie verplicht in Frankrijk.

Het is niet de eerste keer dat een foto van een protestactie van de Gele Hesjes een eigen leven gaat leiden online. In december 2020 schreef dpa al een factcheck over een foto van december 2018 die foutief werd gebruikt

Tenslotte maakt de man in het Facebookbericht nog een aantal andere foute beweringen die dpa al eerder onderzocht. Zo claimt hij onterecht dat er als sinds mei 2020 geen pandemie meer is. Dat gaat terug op een uitspraak van de groepering Viruswaarheid en is fout, zoals dpa schreef. De PCR-tests worden ook onder vuur genomen als zijnde "helemaal niet geschikt zijn voor hegeen waar ze nu voor gebruikt worden". Die foute bewering circuleert al sinds het begin van de pandemie en is evenzeer fout, zoals dpa meermaals schreef.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele foto - Olivier Coret (gearchiveerd)

Over de protestactie van de Gele Hesjes op 24/11/2018 (gearchiveerd)

Trouw over protestactie Gele Hesjes 24/11/2018 (gearchiveerd)

Artikel Daily Mail over de protesten in Parijs 24/11/2018 (gearchiveerd)

Trouw over de pass sanitaire en verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel (gearchiveerd)

Het Nieuwsblad over de betogingen in Frankrijk en Parijs op 14/07/2021 (gearchiveerd)

dpa-factcheck Parijse protestfoto 2018

dpa-factcheck pandemie mei 2020

dpa-factcheck PCR-tests 1

dpa-factcheck PRC-tests 2

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com