Duitse wettekst over micro-organismen in vaccins bestaat al tientallen jaren

10.06.2021, 08:56 (CEST)

In Duitsland zou een nieuwe wet zijn aangenomen die vaccins mogelijk maakt waarbij micro-organismen kunnen worden verspreid van een geprikt persoon naar een niet-gevaccineerd persoon. De Nederlandse website Frontnieuws schetst een scenario waarbij de Duitse bevolking hiermee zou worden gevaccineerd, en dit vervolgens overal kan verspreiden. Dit zou zorgen dat je ongewild 'besmet' raakt met het vaccin. De Facebookpagina Het Verzet deelt het artikel. "Met de dag gekker...", aldus de schrijver van het bericht.

Beoordeling

De bewering is fout. De wettekst is zeker niet nieuw. Hij staat al meer dan 20 jaar in de Duitse infectiebestrijdingswet. Daarvoor stond hij ook al in 1979 in de epidemieënwet. Vaccins die zijn gebaseerd op micro-organismen worden al vele jaren gebruikt.

Feiten

Het artikel van Frontnieuws is een vertaling van een Engelstalige artikel van de Hal Turner Radio Show. Het scenario dat wordt geschetst is dat je door deze 'nieuwe' wet, 'besmet' zou kunnen raken met de micro-organismes in vaccins. Dit zou al kunnen gebeuren door alleen al in een Duits gefabriceerde auto van bijvoorbeeld BMW of Audi plaats te nemen.

De 'wet' waar het op deze websites over gaat is paragraaf 21 uit de Infektionsschutzgesetz, ofwel de infectiebeschermingswet. Het gaat dus in werkelijkheid om een wetsartikel. De infectiebeschermingswet waar deze paragraaf onderdeel van uitmaakt, is geldig sinds 20 juli 2000.

Paragraaf 21 is niet nieuw, zoals Frontnieuws en de Hal Turner Radio Show beweren. De paragraaf staat al in de infectiebeschermingswet sinds diens invoering. De tekst stond daarvoor ook al in 1979 in de Duitse epidemieënwet (paragraaf 15). Er werd in 2019 wel een kleine verandering in de paragraaf aangebracht. Dat ging alleen om het veranderen van de link naar een andere wet. Het was geen inhoudelijk relevante wijziging.

Paragraaf 21 beschrijft dat op grond van deze wet vaccinaties mogen worden gebruikt die micro-organismen bevatten. Er staat ook bij dat deze micro-organismen door de gevaccineerde kunnen worden uitgestoten en door andere mensen kunnen worden opgenomen.

Vaccins met dit soort micro-organismen worden ook wel 'levend verzwakte vaccins' genoemd. De term zegt het al: er wordt een levend, maar afgezwakt, virus geïnjecteerd. Het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond is een voorbeeld van dit type prik. Vaccins met micro-organismen bestaan al sinds de 19e eeuw en worden ieder jaar over de hele wereld gebruikt.  

Er is een hele kleine kans dat iemand een virus 'afgeeft' na een vaccinatie met een levend verzwakt vaccin. Het is wel extreem zeldzaam dat iemand zoveel virus zou afgeven, dat het iemand anders zou kunnen besmetten met de ziekte waar de prik tegen werkt. Onderzoekers vonden bijvoorbeeld casussen waarbij iemand een verzwakt griepvirus ingespoten had gekregen en dit had overgedragen aan anderen. Hierbij is er in geen geval sprake geweest van serieuze ziekte.

Overigens is dit fenomeen van vaccin 'shedding' niet van toepassing op de coronavaccins. Daarin worden geen levend afgezwakte virussen gebruikt. Dit beschreef dpa eerder al in een factcheck.

Hoewel dit fenomeen dus wel bestaat bij bepaalde vaccins is het niet zo dat iemand die een nieuwe Audi koopt, een ziekte zou kunnen oplopen als de automonteur van die Duitse auto is gevaccineerd.

Links

DPA-factcheck Luxemburg

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Artikel Hal Turner Radio Show (gearchiveerd)

Infektionsschutzgesetz (IfSG) (gearchiveerd)

Invoering in 2000 (gearchiveerd)

Wetsontwerp uit 1979 (gearchiveerd)

Wetswijzigingen IfSG (gearchiveerd)

Wijziging paragraaf 21 in 2019 (gearchiveerd)

Paragraaf 21 IfSG (gearchiveerd)

Over verzwakte levende vaccins (gearchiveerd)

Geschiedenis van vaccins (gearchiveerd)

Over verspreiden virus na vaccinatie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com