In de buurt komen van gevaccineerden heeft geen invloed op menstruatiecyclus

26.04.2021, 16:00 (CEST)

Heeft een coronavaccinatie een verstorende invloed op de menstruatiecyclus? Die bewering doet de laatste dagen de ronde op sociale media in België en Nederland. Meer nog: ook niet-gevaccineerde vrouwen zouden last hebben van een verstoorde menstruatiecyclus, enkel en alleen doordat ze in contact kwamen met gevaccineerde mensen (hier en hier gearchiveerd).

BEOORDELING: Het bericht is fout. Het is onmogelijk dat de menstruatie verstoort wordt louter en alleen door in contact te komen met een gevaccineerd persoon. Vaccins of menstruatie zijn niet besmettelijk. Er is ook geen aangetoond verband tussen een verstoorde menstruatie en ingeënt worden met een coronavaccin. Studies naar een mogelijke impact van de coronavaccins op de menstruele cyclus zijn lopende, maar die impact is hoogstwaarschijnlijk kortstondig en onschadelijk.

FEITEN:

Er is geen aangetoond verband tussen ingeënt worden met een coronavaccin en een verstoorde menstruatiecyclus. Tijdens de klinische studies van de vier vergunde coronavaccins werden geen veranderingen in menstruele cycli waargenomen, zo bevestigde het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA aan Euronews.

Het is niet volledig uitgesloten dat na vaccinatie er kortstondig een effect is op de menstruatie, en er lopen momenteel verschillende studies in onder andere het Verenigd Koninkrijk en de VS om uit te zoeken of er een mogelijk verband is. "De kans dat een menstruatie anders zou verlopen na vaccinatie is zeer klein, en het kan even zeer toeval zijn. Er is ook een lange lijst van andere factoren die een invloed kunnen hebben op de menstruele cyclus", zegt gynaecoloog Willy Poppe.

Hoe dan ook: een kortstondige verandering in de menstruatie is niet gevaarlijk, zo bevestigde Engelse immunoloog Viki Male verder nog aan Euronews.

De voordelen van inenting zijn nog steeds groter dan de nadelen. "Anderzijds hebben de ziekten waarvoor vaccins beschermen wel mogelijks een negatieve invloed op de menstruele cyclus en de vruchtbaarheid, omdat infecties fysiologische processen soms onomkeerbaar verstoren", zegt dokter Poppe.

De bewering dat je menstruatie verstoort kan zijn door in contact te komen met gevaccineerde personen, is larie en apekool. Een menstruatiecyclus is niet besmettelijk, evenmin als een vaccin dat is.

'Shedding' is een populair concept in antivax-cirkels. Dat is het idee waarbij gevaccineerde mensen bijdragen aan de verspreiden van een ziekte, juist doordat ze gevaccineerd zijn. Antivaxers gebruiken dat argument vaak voor vaccins die gebaseerd zijn op een levend vaccin. Daarbij is het virus waartegen beschermd moet worden in afgezwakte vorm aanwezig in het vaccin zelf, zoals het mazelenvaccin. Het is een mythe: het virus is in dat geval te zwak om een infectie te veroorzaken, wat de gevaccineerde persoon dan besmettelijk zou maken.

Geen enkele van de vier op dit moment goedgekeurde vaccins werken überhaupt met die techniek. Pfizer en Moderna gebruiken een mRNA-techniek, terwijl AstraZeneca en Janssen een vectorvaccin gebruiken. Geen van die twee gebruikt het SARS-CoV-2-virus rechtstreeks in het vaccin. Kortweg: je krijgt niet het virus zelf toegediend, maar enkel de instructies om antilichamen tegen de ziekte aan te maken, waarna die instructies verdwijnen uit het lichaam. Per vaccin legt Amerikaans gynaecoloog Jen Gunter uit waarom een coronavaccin niet kan 'shedden'.

Desinformatie rond de coronavaccins en (vrouwelijke) vruchtbaarheid komt wel vaker voor. Zo schreef dpa in december 2020 al een factcheck over het feit dat een inenting de vruchtbaarheid van vrouwen niet aantast.

---

Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/groups/774733672930405/permalink/1037589916644778/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/kCSI7)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/tabitha.vanwieren/posts/10158210248751538ht (gearchiveerd: http://dpaq.de/E8mdE)

Frontnieuws: https://www.frontnieuws.com/zeer-verontrustende-waarschuwing-van-clif-high-over-mrna-vaccins/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/CIt4p)

Artikel Euronews: https://www.euronews.com/2021/04/20/experts-cool-claims-about-impact-of-vaccines-on-menstrual-cycles (gearchiveerd: http://dpaq.de/i1PUQ)

dpa-factcheck over vruchtbaarheid en vaccinatie: https://dpa-factchecking.com/belgium/201209-99-631695

Gynaecoloog Jen Gunter over COVID-vaccins en menstruatie: https://vajenda.substack.com/p/the-covid-19-vaccine-is-a-vaccine (gearchiveerd: http://dpaq.de/z8EBO)

https://vajenda.substack.com/p/the-covid-19-vaccine-and-menstrual (gearchiveerd: http://dpaq.de/ozquM)

Amerikaans onderzoek mogelijke link COVID-vaccin en menstrautie: https://redcap.healthinstitute.illinois.edu/surveys/index.php?s=LL8TKKC8DP

Over 'vaccine shedding': https://sciencebasedmedicine.org/the-myth-of-vaccine-shedding/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/5VzL7)

Over gynaecoloog Willy Poppe: https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00002999

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com