Overleg tussen vliegtuigmaatschappijen over gevaccineerde reizigers is verzonnen

03.06.2021, 10:38 (CEST)

Een viraal bericht op sociale media stelt dat vliegtuigmaatschappijen overleggen over hun aansprakelijkheid voor gevaccineerde passagiers (hier gearchiveerd). Die passagiers zouden namelijk een groot gezondheidsrisico nemen door te vliegen. "We hebben nu informatie die bevestigt dat iedereen die de prik krijgt (ongeacht welk merk), stollings- en bloedingsproblemen heeft als een van de belangrijkste reacties", valt er te lezen. Maar wat klopt er precies van dat bericht?

Beoordeling

Het bericht werd al in verschillende landen gedeeld, maar klopt niet. Verschillende grote vliegtuigmaatschappijen en de International Air Transport Association (IATA) geven aan dat er nooit zo'n overleg heeft plaatsgevonden, noch dat er plannen zijn om gevaccineerden te verbieden. Het IATA en de Europese vereniging A4E spreken dan ook van nepnieuws.

Feiten

Het bericht valt in Nederland onder meer te herleiden naar de blog 'Vrijspreker.nl', dat op 26 april 2021 de tekst publiceerde. Zij haalden het bericht naar eigen zeggen uit een groep op Telegram. Inmiddels werd het ook overgenomen door leden van de actiegroep Viruswaarheid. Desondanks ontbreekt de bronvermelding van een mogelijk overleg tussen de luchtvaartmaatschappijen.

Het ontbreken van die bronvermelding is logisch, het verhaal is namelijk verzonnen. Zowel de International Air Transport Association (IATA) als de Europese vereniging Airlines for Europe (A4E) verklaarden aan dpa in een vorige factcheck dat het om nepnieuws gaat. "Vliegmaatschappijen ondersteunen juist de vaccinaties wereldwijd en hopen dat de maatregelen omtrent reizen zo worden opgeheven", zegt A4E-woordvoerder Agnès Leroux. De federatie publiceerde onlangs nog verduidelijking over de veiligheid van reizigers.

"We vinden dat vaccins niet verplicht moeten zijn voor reizigers", vult IATA-woordvoerder Kalliopi Lazari aan, "maar gevaccineerde passagiers moeten gewoon de grens over kunnen steken zonder test of quarantaine. (...) We zijn hoe dan ook niet op de hoogte van zo'n overleg." Beide organisaties staan in direct contact met luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.

Toch contacteerde dpa ook nog de grootste luchtvaartmaatschappijen in Nederland, om na te gaan of er hier wel een dergelijk overleg zou plaatsvinden. Ook zij verwezen dat verhaal naar de vuilnisbak. "Dit is overduidelijk een broodjeaapverhaal", zegt TuiFly-woordvoerder Petra Kok. "We zijn niet op de hoogte van zo'n overleg en het lijkt ons uitgesloten dat dit zou bestaan." KLM-woordvoerder Gerrie Brand beaamt dat en vult aan dat passagiers met gezondheidsproblemen ook mogen vliegen, zolang ze een positief advies krijgen van hun arts. "Het klopt absoluut niet dat gevaccineerden niet zouden mogen vliegen."

Hoewel het klopt dat het risico op trombose groter is door te vliegen, omdat je langer stilzit gedurende lange tijd, is die aandoening uiterst zeldzaam. Dat stelt onder meer het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). In het verleden doken er via het AstraZeneca-vaccin en het Janssen vaccin bijwerkingen op in de vorm van trombose, al zijn ook die uitermate zeldzaam. Bij de andere vaccins, ondanks wat er in het bericht geschreven staat, is dat niet het geval. Het EMA gaf voor beide vaccins een medisch advies.

Links

Bericht op Instagram 1: https://www.instagram.com/p/CPavi0Oj1JO/?utm_source=ig_embed&ig_rid=0f6a70e6-d5ff-40cf-802b-f4140898414c

Bericht op Instagram 2: https://www.instagram.com/p/CPbD3WTJ-f1/?utm_source=ig_embed&ig_rid=54fae0b3-ba9c-42e5-9e0c-51fb1859c20f

Bericht op Instagram 3: https://www.instagram.com/p/CPaHHHwD2xr/?utm_source=ig_embed&ig_rid=22f35a3e-f88c-48a1-9653-0a3c2f8181d9

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/PraktijkvoorTotaleGezondheid/posts/4282706928458136 (gearchiveerd: https://archive.vn/Gn6Sy)

Webpagina Vrijspreker.nl: https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/05/niet-vliegen-voor-gevaccineerden/?fbclid=IwAR14NttsZgJkBuGXY79fY3MubTStGEeHD5hXZOiE8kMfTJRJrsqwrQIUHYE (gearchiveerd: http://dpaq.de/rbEPJ)

Dpa factcheck: https://dpa-factchecking.com/switzerland/210519-99-659695/

A4E reisupdate: https://a4e.eu/publications/travel-tourism-stakeholders-position-on-digital-green-certificate-trilogues-council-recommendation-on-travel-coordination/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/PQSOi)

Trombosestichting: https://www.trombosestichting.nl/trombose/oorzaken/lange-reizen/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/8BgQI)

Document ITG: https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/NDVT.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/vSVVT)

Trombosestichting 2: https://www.trombosestichting.nl/nieuws/algemeen/laatste-nieuws-astrazeneca-vaccin/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/UYPio)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com