Nog steeds geen verplichte coronavaccinatie voor kinderen op komst in Duitsland

27.05.2021, 11:44 (CEST)

Op Facebook claimt Willem Engel (hier gearchiveerd), op basis van berichtgeving van Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols, dat uit een intern discussiestuk van het Duitse Ministerie voor Volksgezondheid zou blijken dat "maatregelen in voorbereiding zijn tegen ouders die weigeren hun kind te laten vaccineren tegen COVID-19". Op de website van Viruswaarheid wordt het discussiestuk gedeeld.

Beoordeling

De berichten kloppen niet. Uit een analyse van MDR, de publieke omroep van de Duitse deelstaten Thüringen, Sachsen-Anhalt en Sachsen, blijkt dat het discussiestuk hoogstwaarschijnlijk is vervalst. Ook de Duitse redactie van dpa kwam al tot de conclusie dat hier sprake is van nepnieuws.

Feiten

In het artikel op de website van Viruswaarheid deelt Jeroen Pols het zogenaamde interne discussiedocument en vertaalt hij de belangrijkste punten ervan naar het Nederlands. Zo beweert Pols op basis van het document dat Duitse ouders die hun kinderen niet laten inenten eerst sommatiebrieven krijgen, dan stevige geldboetes of zelfs dwangsommen, en uiteindelijk hun ouderschap kan worden ontnomen.

Dat is weliswaar in lijn met het vermeende document, maar dat bestaat helemaal niet. Het is vervalst, zo concluderen journalisten van MDR, een publieke omroep uit Duitsland. Zij voerden een uitgebreide analyse uit over het document. Als eerste valt hen op dat er veel spelfouten in staan, iets wat hoogst ongebruikelijk is voor ministeriële stukken. Iets anders is het lettertype dat wordt gebruikt. De Duitse federale overheid hanteert in principe twee fonts, die niet voor iedereen zomaar toegankelijk zijn. In het gedeelde document is een ander lettertype terug te zien.

Vervolgens is MDR gaan kijken naar de inhoud. Zo merkt men op dat een specifieke benaming in het document anders is dan hoe de federale overheid dit zelf noemt. Ook staat in het stuk dat één en ander zal worden besproken tijdens de eerstvolgende zitting van de Commissie voor Volksgezondheid van de regering, op 1 juni. Echter blijkt uit de publieke agenda (klik op ‘termine’ en gebruik het pijltje rechts om te bladeren) van deze commissie dat er op 1 juni helemaal geen zitting is.

Alles bij elkaar gewogen concludeert de omroep dat er sprake is van een vervalsing. De Duitstalige collega’s van dpa komen op 26 mei 2021 tot hetzelfde oordeel. Bovendien laat een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Volksgezondheid aan dpa weten dat er in mei besloten is dat de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van een vaccinatiestrategie voor kinderen bij de deelstaten ligt, en niet bij de landelijke regering.

Wel is het zo dat in 2019 in Duitsland inenting tegen mazelen voor kinderen verplicht werd gesteld. Echter geeft Jens Spahn, Minister van Volksgezondheid in Duitsland, aan dat dit niet met het coronavaccin gaat gebeuren: een verplichte vaccinatie voor kinderen sluit hij uit.

Eerder verscheen er al soortgelijk nepnieuws: een koersbepaling van de jaarlijkse bijeenkomst van Duitse medisch specialisten zou aantonen dat de coronavaccinatie voor kinderen in het land verplicht zou worden. Deze werd echter verkeerd geïnterpreteerd.

Desondanks wil Duitsland voor het einde van de zomer alle tieners gevaccineerd hebben. Maar verplicht zal dat niet zijn, aldus de Minister voor Volksgezondheid. In ieder geval is het document dat dit volgens Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols zou bewijzen, vervalst. 

Links

Facebookpost Willem Engel (gearchiveerd)

Viruswaarheid over document (gearchiveerd)

Analyse MDR over document (gearchiveerd)

Styleguide Duitse federale overheid (gearchiveerd)

Publieke agenda Duitse Commissie voor Volksgezondheid (gearchiveerd)

Persbericht vaccinatiecampagne voor Duitse kinderen (gearchiveerd)

Geen verplichte coronavaccinatie voor kinderen in Duitsland (gearchiveerd)

Factcheck Duitse redactie dpa (gearchiveerd)

Eerdere factcheck verplichte vaccinatie Duitsland (

RTL Nieuws over vaccinatiecampagne Duitsland (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com