Pfizer-protocol zegt niets over effect coronavaccin op vruchtbaarheid van ongevaccineerden

11.05.2021, 12:01 (CEST)

In het protocol voor een coronavaccinstudie zou farmaceut Pfizer stellen dat een ongevaccineerd persoon onvruchtbaar kan worden door huidcontact of inhalering van een gevaccineerd persoon. Volgens een facebookpagina (hier gearchiveerd) staat dat op pagina 67 van het document. Bij het bericht wordt ook een fragment uit een Amerikaans nieuwsprogramma gedeeld. Hierin wordt besproken hoe een privéschool in Miami de leraren afraadt een coronavaccin te nemen, omdat je zo iets zou kunnen overdragen op andere mensen met effecten op de vruchtbaarheid.

BEOORDELING: De conclusies die uit het protocol worden getrokken kloppen niet. Er is geen enkel bewijs dat een gevaccineerd persoon voor onvruchtbaarheid kan zorgen in ongevaccineerde personen. Op de betreffende pagina in het protocol staat dit ook niet. Er staat alleen dat het gemeld moet worden als een zwanger familielid in aanraking is geweest met het vaccin uit de studie, door inhalatie of huidcontact. Zwangere vrouwen waren namelijk uitgesloten uit de studie.

FEITEN: Het gedeelde document is een protocol van Pfizer uit november 2020. Er waren toen nog geen vaccins goedgekeurd. De klinische studies voor het Pfizer/BioNTech vaccin waren nog in volle gang. In het protocol wordt gedetailleerd uitgelegd hoe de verschillende stappen van de studie in zijn werk gaan. BioNTech stelde eerder verschillende vaccinkandidaten samen. Het doel van deze studie was om twee van die kandidaten te testen op veiligheid, effectiviteit en de mate waarin het de immuunreactie opwekt.

Volgens het Facebookbericht zou onderaan pagina 67 van het protocol staan dat het vaccin tot onvruchtbaarheid kan leiden bij een ongevaccineerd persoon als hij of zij in aanraking komt met iemand die wel is gevaccineerd. Dit is niet het geval. Op deze pagina staat alleen beschreven wat er moet gebeuren als een zwangere vrouw in aanraking komt met het vaccin. In de laatste zin van de pagina staat een voorbeeld beschreven hoe een zwangere vrouw in contact kan komen met het vaccin: door inademing en huidcontact met de zogenaamde 'study intervention'.

De 'study intervention' duidt in dit protocol op de geteste vaccinkandidaten. Dat blijkt onder andere uit de beschrijving van de fases van het onderzoek, op pagina 10.

Het enige wat op pagina 67 staat uitgelegd is dat het moet worden gemeld als een zwangere vrouw in direct contact zou komen met het vaccin. Er staat niets over het overdragen van het vaccin door huidcontact met een persoon die is gevaccineerd. Ook staat nergens dat dit tot onvruchtbaarheid zou leiden.

De reden dat er zo voorzichtig wordt omgegaan met zwangere vrouwen is omdat deze groep niet in aanmerking kwam om mee te doen aan de vaccinstudie. Er was volgens Pfizer niet genoeg data over veiligheid voor menselijke voortplanting beschikbaar voor dit type RNA-vaccins. Daarom wordt hier extra voorzichtig mee omgegaan. Er is volgens de farmaceut echter geen reden om aan te nemen dat het vaccin effect kan hebben op ongeboren baby’s.

Immunoloog Adrian Liston van het Babraham Institute in Cambridge legde in een eerdere factcheck van dpa al uit waarom het coronavaccin van Pfizer vrouwen niet onvruchtbaar zou kunnen maken. Ook de menstruatiecyclus van vrouwen kan niet worden verstoord door in de buurt te zijn van een gevaccineerd persoon.

Er is geen enkel bewijs dat coronavaccins voor gezondheids- of vruchtbaarheidsproblemen kunnen zorgen bij mensen die in aanmerking komen met gevaccineerde personen. Het klopt dat de privéschool in Miami haar medewerkers vroeg zich niet te laten vaccineren, vanwege angst voor deze vermeende besmettelijkheid. Maar zoals het gedeelde nieuwsfragment ook al benoemd, geeft de school geen enkele wetenschappelijke grond waarop zij dit beleid baseren. 

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/107272444417523/posts/254467369698029
(gearchiveerd: https://archive.ph/Uj6nG )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/SJpzU )

Pfizer protocol: http://dpaq.de/KSRzY
(gearchiveerd: http://dpaq.de/XOX0o )

Over Adrian Liston: https://archive.is/WmSzV

Factcheck over vruchtbaarheid: https://dpa-factchecking.com/belgium/201209-99-631695/

Factcheck over menstruatiecyclus: https://dpa-factchecking.com/belgium/210422-99-307842/

Over de Amerikaanse privéschool: https://edition.cnn.com/2021/04/27/us/miami-school-warns-against-covid-vaccine-trnd/index.html
(gearchiveerd: http://dpaq.de/qsKaS)

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com