Sneltest is ontwikkeld voor neusswabs, niet betrouwbaar bij kraanwater

20.04.2021, 15:29 (CEST)

Na cola, vruchtensap en appelmoes duiken nu ook video’s op die een positieve coronasneltest laten zien met kraanwater. "Zelfs kraanwater is positief", schrijft een Facebookpagina bij de video waarin iemand de sneltest onder de kraan houdt. Na enkele druppels water kleurt het testvlak in een paar minuten bijna helemaal rood, totdat de meeste kleur wegtrekt en er alleen nog twee strepen staan. Dit zou betekenen dat de uitslag positief is. (Facebookpost en video gearchiveerd)

BEOORDELING: De test is niet op de correcte manier gedaan, waardoor de uitslag ook niet betrouwbaar is. Deze facebookpost is daarom onjuist. De gebruikte test is uitsluitend ontwikkeld voor het testen van neusswabs en is niet gemaakt voor het testen van water of ander voedsel of drinkbare vloeistoffen.

FEITEN: De sneltest in de video is de Panbio COVID-19 Ag test van Abbott. 'Ag' staat hier voor antigeen. De test bevat een strip die is bedekt met een laagje geïmmobiliseerd SARS-CoV-2-antilichaam op de SARS-CoV-2-lijn en een monoklonaal anti-kippen-IgY van een muis op de controlelijn. Voor beide lijnen geldt dat deze nog niet zichtbaar zijn voordat de test begint. Vijftien minuten na het starten van de test moet in ieder geval de controlelijn zichtbaar worden. Als daarnaast ook de SARS-CoV-2-lijn verschijnt, is de test positief.

Het monster dat moet worden getest, wordt met een wattenstaafje afgenomen in de neus en in een reageerbuisje met een 'buffervloeistof' gedaan. De hoeveelheid buffervloeistof moet hierbij tot aan de aangegeven lijn komen. Te veel of te weinig vloeistof kan al zorgen voor een minder nauwkeurig resultaat. Door een dopje aan de onderkant, kan het reageerbuisje worden ingezet als pipet. Vijf druppels van de vloeistof met het testmonster moeten op het testapparaat worden gedruppeld. Na vijftien minuten wachten verschijnen dan de lijnen.

De video op Facebook toont in een kleine drie minuten het hele testproces: van het uitpakken van de test tot de uitslag. Het feit dat de positieve uitslag al na een paar minuten zichtbaar wordt, zegt al iets over de incorrecte manier waarop de test wordt gedaan. In werkelijkheid hoort dit namelijk veel langer te duren.

Daarnaast is het hele eerste deel van de test - een monster afnemen en deze in een reageerbuisje met buffervloeistof plaatsen – in de video achterwege gelaten. Op verzoek van dpa laat fabrikant Abbott weten dat de Panbio COVID-19 test is ontwikkeld voor het testen van swabs die zijn afgenomen in iemands neusholte. "Panbio Ag is niet voor gebruik met water of andere etens- en drinkwaren," laat een woordvoerder weten. "Wanneer de test wordt gebruikt zoals hij is bedoeld, is hij erg accuraat in het helpen opsporen van COVID-19."

Omdat de test heel specifiek is ontwikkeld voor het testen van menselijke neusswaps, werkt deze niet bij het gebruik met andere vloeistoffen. De test met water of een andere drinkbare vloeistof doen, zorgt altijd voor een onbetrouwbare test. Uit dit soort doe-het-zelf-experimenten kunnen dus geen conclusies over de werkzaamheid van de test worden getrokken. Daarnaast is deze specifieke sneltest alleen bedoeld voor gebruik door zorgprofessionals, en is deze niet goedgekeurd als zelftest.

In heel Europa verspreidden zich de afgelopen maanden video’s waarin diverse vloeistoffen werden losgelaten op sneltests. Dpa bewees al dat uit deze proeven met cola, vruchtensap en appelmoes geen conclusies over de werkzaamheid van de test mogen worden getrokken mogen worden. De vloeistoffen verstoren de werking van de test en geven dus altijd een onbetrouwbaar resultaat.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/NouDatWeer/posts/298517828571023
(gearchiveerd: https://archive.ph/e1GlD )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/hmZNB )

Over Abbott: https://www.nl.abbott/about-us.html

Over de Panbio sneltest: https://dam.abbott.com/en-gb/panbio/120007883-v1-Panbio-COVID-19-Ag-Nasal-AsymptomaticSe.pdf
(gearchiveerd: https://archive.ph/xhfHM )

Over gebruik Panbio sneltest: https://www.youtube.com/watch?v=HCk6IwGfZi0
(gearchiveerd: https://perma.cc/DW8X-ATFF )

Over gebruik door zorgprofessionals: https://www.medischevakhandel.nl/nl/abbott-panbio-covid-19-sneltest-corona-antigeen.html
(gearchiveerd: https://archive.ph/mY7ot )

Rijksoverheid over goedgekeurde zelftests: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/03/10/ontheffingen-antigeentesten
(gearchiveerd: https://archive.ph/DFHzz )

Dpa-factchecks over andere vloeistoffen:
https://dpa-factchecking.com/germany/201222-99-781145/
https://dpa-factchecking.com/netherlands/201113-99-325572/
https://dpa-factchecking.com/germany/201222-99-781121/

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com